Tako sočno: Recept za mirisnu piletinu s roštilja na limenci

author
Punkufer.hr
02. maj. 2025. 17:10
63071087-pile-na-pivu
(Foto:Shutterstock) | (Foto:Shutterstock)

Za pile s roštilja na limenci piva ne treba vam puno sastojaka, a rezultat je sočno i mirisno meso. Za idealne rezultate dobro je imati termometar za meso - digitalni termometar s daljinskim senzorom je osobito praktičan. Piletina je spremna za jelo kada termometar umetnut u najdeblji dio mesa pokazuje najmanje 74 °C.

Nakon pečenja unutrašnjost mesa ne bi smjela biti ružičasta, a sokovi trebaju biti bistri. Kad je riječ o pivu, birajte lager ili blago ale pivo svjetlije boje. Takva piva imaju blag okus koji će naglasiti aromu piletine, a da je ne preuzmu. Hladno pivo će samo usporiti proces pečenja pa iskoristite limenku zagrijanu na sobnu temperaturu.

Cilj je da temperatura roštilja bude između 160 °C i 190 °C, a vrijeme pečenja može varirati ovisno o njoj. Za bolji okus piletinu istrljajte domaćom ili kupovnom mješavinom začina.

Meksička mješavina


  • 1 i pol žlica čili praha

  • 1 žličica dimljene paprike

  • 1 žličica mljevenog kumina

  • 1/2 žličice korijandera

  • 1 i pol žličica soli

  • 1/4 žličice kajenskog papra

  • 1/2 žličice crnog papra

  • Talijanska mješavina

  • 1 žličica češnjaka u prahu

  • 2 žličice suhog talijanskog začinskog bilja (origano, bosiljak, timijan...)

  • 1/2 žličice papra

  • 1 i pol žličica soli


Piletina s roštilja na limenci piva - sastojci:


  • 1 pile (oko 1,8 kg)

  • 2 žlice ulja

  • 60 g začinske mješavine (domaće ili kupovne)

  • 1 žličica krupne soli

  • 1 limenka piva (500 ml) minus 125 ml


Piletina s roštilja na limenci piva - priprema:

Zagrijte roštilj (plinski ili na ugljen) na srednju temperaturu (160–190 °C). Pile premažite uljem sa svih strana. Utrljajte začinsku mješavinu i sol po cijeloj površini, uključujući i unutrašnjost. Otvorite limenku piva i izlijte četvrtinu (oko 125 ml). Pomoću noža izbušite još nekoliko rupa na vrhu limenke radi boljeg isparavanja.

Nježno spustite piletinu preko limenke tako da limenka uđe u pileću šupljinu, a batci dodiruju rešetku da dobijete „tronožac“. U najdeblji dio pilećih prsa umetnite termometar za meso, ako ga imate.

Stavite pile na roštilj, tako da nije na direktnoj vatri. Poklopite roštilj i pecite 60–90 minuta, ili dok temperatura u mesu ne bude oko 74 °C. Pažljivo maknite meso s roštilja (i limenku) – pivo će biti vruće! Ostavite meso da odmori 5–7 minuta, zatim ga poslužite.



╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje





╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje



╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama