Uz malo truda najobičnije namirnice u ovom receptu postaju kremasti spektakl

Cooking 24. apr 202313:41 0 komentara
Shutterstock

Šta kažete na kremastu tjesteninu tako dobru da je teško povjerovati da je pripremljena od sasvim običnih sastojaka?

Mi na takvav prijedlog uvijek kažemo: “Može!”. Jelo o kojem je riječ priprema se brzo, uz sasvim malo truda, a rezultat je spektakl od okusa. Svakako isprobajte!

Ovo je recept za tjesteninu u kremastom umaku.

Sastojci:

300 g tjestenine po izboru
200 g gljiva po izboru
200 g piletine
60 g maslaca
2 režnja bijelog luka

350 ml vrhnja za kuhanje
85 g ribanog parmezana
1/4 kašikice ribanog muškatnog oraščića
so, biber

Priprema:

Stavite kuhati tjesteninu.

Gljive narežite, pokapajte uljem, začinite solju i biberom pa kratko ispecite na vrućoj tavi s malo otopljenog maslaca, a kad su pri krau ubacite jedan sitno nasjeckan režanj bijelog luka. Sve prebacite na zagrijani tanjir i obrišite tavu kuhinjskim papirom pa dodajte još malo maslaca te na njemu prepržite piletinu kojoj ste skinuli kožu i uklonili kosti, ako ste odabrali batke ili zabatke.

Za umak zagrijte 55 g maslaca na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckan ijelog luka i miješajte dok ne zamiriše. Ulijte vrhnje, smanjite vatru na laganu i kuhajte još oko tri minute uz često miješanje, ali pazite da smjesa ne dođe do vrenja. Kako navodi Slobodna Dalmacija, postepno umiješajte parmezan i nastavite kuhati uz često miješanje dok ne postane kremasto i lagano se zgusne pa umiješajte muškatni oraščić, a zatim začinite solju i biberom po želji.

Ocijeđenu tjesteninu ubacite u umak, dodajte gljive i piletinu, pomiješajte, podijelite na tanjire i pospite s još malo parmezana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!