
Zapečeni krompir iz rerne često pravimo, ali mnogima ispadne ili premasan, ili gnjecav. Profesionalni kuhari i iskusne domaćice tvrde da ključ leži u jednom jednostavnom triku – kako i kada dodajete ulje.
Oglas
U nastavku donosimo recept koji ne zahtijeva posebne vještine, ali daje rezultate kao iz restorana.
🛒 Sastojci:
- 1 kg krompira (najbolje sorte: Desiree, Yukon Gold ili domaći crveni)
- 3 kašike biljnog ulja (idealno s visokim pragom dimljenja – npr. suncokretovo ili ulje od repice)
- So, biber, ruzmarin ili timijan po želji

Trik sa uljem:
Ulje se ne stavlja direktno na sirov krompir. Umjesto toga, zagrijava se u tepsiji u rerni na 220°C oko 10 minuta – dok ne počne "dimiti".
Zatim se prethodno obaren (5–7 minuta) i ocijeđen krompir stavlja u to vrelo ulje. Tako se stvara trenutna reakcija koja zatvara vanjsku površinu krompira i kasnije daje hrskavu koricu bez upijanja masnoće.
Oglas
Priprema – korak po korak:
- Krompir ogulite i isijecite na četvrtine (veličina po izboru, ali neka bude ujednačena).
- U loncu prokuhajte krompir u posoljenoj vodi 5–7 minuta – dok blago omekša izvana.
- Ocijedite i ostavite da se prosuši 5 minuta. Lagano protresite u poklopljenoj posudi da se ivice "razmrvljaju".
- U međuvremenu, zagrijte rernu na 220°C. U tepsiju dodajte ulje i stavite je u rernu da se ulje zagrije 10 minuta.
- Pažljivo izvadite tepsiju, dodajte krompir i odmah vratite nazad – ulje će "cvrčati" kad se doda krompir, to je znak da trik radi.
- Pecite 35–45 minuta, uz povremeno okretanje. Pred kraj dodajte začine.

Ako imate vremena, krompir možete ostaviti da se prosuši dodatnih 10 minuta nakon kuhanja – manje vlage znači još hrskaviju koricu. Isti trik možete primijeniti i na batake ili povrće.
Oglas
Još kulinarskih trikova i recepata
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas