Odlična kombinacija, pilećeg bijelog mesa, šampinjona i bešamel umaka.
Sastojci:
– 500 g pilećeg bijelog mesa
– 400 g svježih šampinjona
– sol, papar
Bešamel sos:
– 30 g maslaca
– 1 žlica brašna
– 300 ml mlijeka
– 100 g kiselog vrhnja
Priprema:
Bijelo meso nasjeći na tanje šnicle, pa ih onda blago izlupati tučkom za meso i malo posoliti. Onda svaku šniclu propržiti na malo ulja, tek toliko da dobiju boju.
Šampinjone posoliti i popariti, pa izdinstati na ulju na kojem se pržilo meso.
Bešamel sos ćete napraviti tako što ćete rastopiti maslac, pa dodati žlicu brašna, sipati mlijeko, a kada počne ključati, skinuti sa šporeta i dodati i kiselo vrhnje.
Vatrostalnu posudu namazati maslacem i posuti krušnim mrvicama, a onda stavljati red bijelog mesa, pa red pečurki, pa preliti bešamel umakom. I tako raditi dok se ne potroše svi sastojci.
Na kraju, odozgo narendati kravlji sir i staviti u pećnicu da se zapeče 20 minuta na umjerenoj temperaturi.
Dobar tek!
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare