8 znakova koji pokazuju da ste podigli zaista dobro dijete

Dom i porodica 27. maj 202412:10 0 komentara
Dmitriy Shironosov / Panthermedia / Profimedia

Roditeljstvo je beskrajna borba, niz nastojanja, pobjeda, grešaka i popravnih pokušaja. Roditeljstvo je svakodnevnica u kojoj se trudimo da od svoje djece izgradimo ljude na koje ćemo biti ponosni. Možda će neki željeti da im dijete bude mudro, neki da bude snalažljivo, neki da zna da se izbori, a neki da bude talentovano, ali mislimo da ne griješimo puno ako kažemo da svaki roditelj želi da mu dijete bude – dobro.

Ima li veće nagrade od one kad ti neko kaže da je tvoje dijete stvarno dobra osoba? Iako se čini jednostavno, nije lako odrediti šta tačno znači ‘dobro dijete’, a svako bi mogao imati svoju verziju toga. Ipak, prema psiholozima, postoje određeni znakovi koji mogu reći da ste odgojili istinski dobro dijete – ne savršeno, nego dijete koje pokazuje svoje najbolje osobine.

Odgojili ste dobro dijete ako ono ima ove osobine:

Empatično je

Empatija je jedna od ključnih osobina istinski dobrog djeteta, smatraju psiholozi. To ne znači da dijete uvijek može u potpunosti razumjeti i dijeliti osjećaje drugih. To je težak zadatak čak i za mnoge odrasle. Ali ako dijete često pokazuje znakove saosjećanja s drugima – ako tješi drugara koji je pao na igralištu ili dijeli svoje omiljene igračke s bratom ili sestrom koji je uznemiren – to je prilično čvrst pokazatelj da je empatično, odnosno da ste odgojili dobro dijete. Ako vaše dijete redovno pokazuje empatiju, to nije samo znak njegove dobrote – to je i dokaz vašeg efikasnog roditeljstva, jer je empatija osobina koja se razvija.

Nije uvijek „lako“

Lako se može činiti da bi istinski dobro dijete bilo lako odgojiti, ali nije baš tako. Preispitivanje pravila, izražavanje jakih emocija ili čak povremeno buntovno ponašanje mogu biti pozitivni znakovi. To ukazuje na to da dijete uči kako da potvrdi svoju individualnost, razvija vještine kritičkog razmišljanja i uči da upravlja svojim emocijama. Dakle, ako dijete nije uvijek „lako za odgoj“, to ne znači nužno da radite loš posao. Naprotiv, to jednostavno može značiti da izrastaju u snažne, nezavisne osobe sposobne da razumiju i efikasno izraze svoje potrebe i želje.

Može da odgodi zadovoljstvo

Ako je vaše dijete savladalo umijeće strpljenja, to je sjajan znak. Takva djeca razumiju vrijednost čekanja na nešto što žele, čak i ako je teško. Ovo je potvrđeno slavnim Marshmallow istraživanjem. Djeci je ponuđen izbor: jedna mala nagrada odmah ili dvije male nagrade ako čekaju kraće vrijeme. Oni koji su čekali ostvarili su bolje rezultate tokom odrastanja, poput akademskog uspjeha i zdravijeg načina života.

Razumije i poštuje granice

Kada vaše dijete razumije i poštuje koncept ličnih granica – i svojih i tuđih – to odražava njegov rastući osjećaj empatije i poštovanja. Nismo svi isti i nisu nam svima jednako prijatne iste stvari, a to je jako važno poštovati. Ako dijete traži dozvolu prije nego što posudi igračku od prijatelja ili ustupi prostor za prolazak nekom, to pokazuje da razumije ovaj princip. Poštovanje granica temeljni je aspekt dobrih odnosa.

Pravi greške i uči iz njih

Niko nije savršen. Greške su ključni dio odrastanja. Ako dijete prospe mlijeko dok ga sipa, zaboravi domaći zadatak ili izgubi u igri, sve je to dio procesa učenja. Važno je kako to rješava. Sipa li kasnije mlijeko pažljivije? Napravi li bolju bilješku za zadatak? To su znakovi otpornosti i spremnosti da se uči iz grešaka – osobine istinski dobrog djeteta.

Pokazuje zahvalnost

Zahvalnost je osobina koja odražava istinski dobro dijete. To je jednostavan čin poput onog kad kažemo „hvala“ za nešto, izrazimo zahvalnost za nečiju ljubaznost ili priznamo trud koji je neko uložio u nešto. Kada vaše dijete redovno izražava zahvalnost, to pokazuje da cijeni dobre stvari i ljude oko sebe. To je znak poniznosti, priznanja i pozitivnosti.

Preuzima odgovornost

Nije uvijek lako priznati kada nismo u pravu, ni odraslima, a kamoli djetetu. Ali preuzimanje odgovornosti za svoje postupke je obilježje istinski dobrog djeteta. Ako vaše dijete nešto razbije i odmah dođe do vas, priznajući šta je učinilo, to je znak da razumije koncept odgovornosti. Možda smatrate da ga zapravo treba izgrditi, ali zapamtite da je bila potrebna hrabrost za to da prizna svoju grešku. Odgojiti dijete koje može prihvatiti svoje greške je zaista velika stvar. Možda je teško vidjeti dijete kako griješi, ali zapamtite da upravo ti trenuci pridonose djetetovom rastu i njihovom razvoju u odgovorne osobe.

Pokazuje ljubaznost

Na kraju svega, kad se sve zbroji i oduzme, upravo je pokazivanje ljubaznosti jedan od najočiglednijih znakova istinski dobrog djeteta. Ako je vaše dijete stalno ljubazno prema onima oko sebe – prijateljima, braći i sestrama, kućnim ljubimcima, pa čak i komšijama – to pokazuje da saosjeća s drugima i da ima dobro srce. Ljubaznost je univerzalni jezik koji nadilazi godine, rasu i društveni status. Ljubaznost se može očitovati u pomaganju prijatelju s domaćim zadatkom, dijeljenju užine s drugarom iz razreda ili jednostavno osmijehu upućenom nekome ko ima loš dan. To su djela ljubaznosti koja su pravi i istinski pokazatelji dobrog djeteta. Ipak, ljubaznost nisu samo djela, nego stav, način života. I ako vaše dijete nosi taj duh dobrote, ne samo da je dobro odgojeno, nego ste tako doprinijeli tome da svijet postane bolje mjesto, prenosi Zadovoljna.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!