Danas je dan jedne od najljepših profesija: Babica – prva osoba koju vidi beba

Dom i porodica 05. maj 202113:29 > 14:19 0 komentara
Shutterstock

Danas se obilježava Međunarodni dan babica - jedne od najljepših profesija u zdravstvu. Primalje ili babice su prve osobe koje beba vidi kada dođe na ovaj svijet.

O značaju babice za N1 je govorila predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske Živana Vuković Kostić koja je rekla da je ta profesija izuzetno teška i stresna, ali da je to jedno od najljepših zanimanja u zdravstvenoj profesiji.

Peti maj je Međunarodni dan babica koji je svjetsko udruženje primalja uspostavilo kao Svjetski dan babica. To je profesija koja je izuzetno teška i stresna i odgovorna, iako je to jedno od najljepših zanimanja u zdravstvenoj profesiji, jer babice imaju odgovornost za dva života, nekad tri više, ili više – zavisi od broja djece“, rekla nam je Vuković Kostić.

Kako je istakla, nekada su se primalje obrazovale na srednjoškolskom nivou, dok su sad i na fakultetskom nivou, tako da se i u Bosni i Hercegovini krenulo sa tim trendom obrazovanja.

Babice su izuzetni profesionalci. Prvo što dijete ugleda kada dođe na svijet je lik babice, zatim babica majci stavlja bebu na grudi i zato su babice izuzetno profesionalne, ljubazne i empatične. Svi mi zdravstveni radnici volimo svoje poslove, a one ga vole izuzetno. Babice dočekuju život, dok medicinske sestre uglavnom ispraćaju živote ljudi koji odlaze sa ovog svijeta“, kazala nam je.

S obzirom na pandemiju Covida-19, ove godine se desila promjena i u ovoj jednoj od humanijih profesija, tako da su i primalje morale mijenjati svoj način rada. Većina bolnica je morala praviti odjeljenja za Covid trudnice, pa su i one dobro odgovorile na pandemiju. Sticale su nove kompetencije i vještine i adekvatno odgovorile ovom izazovu.

Babice su desna ruka ginekolozima

Predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS nam je rekla i da su babice u tradiciji uvijek žene, i da do sada nije upoznala da su osobe muškog spola radile ovaj izuzetno odgovorni i istovremeno najljepši poziv.

Većina njih su majke i razumljivo je da taj period porođaja budu uz žene, buduće majke, jer razumiju kroz šta žena prolazi. Babica nije samo profesionalac koji će odraditi posao, već neko ko će pomoći savjetom, pridržati ruku, dati moralnu podršku i pobrinuti se da sve bude kako treba“, istakla je.

One su desna ruka ginekolozima koje zovu ako dođe do komplikacija, odnosno ako porod ne ide svojim tokom. To je samostalna profesija, pa bi tako trebalo biti i u BiH. Nadam se da hoće“, kazala je.

Babica mnogo mora voljeti bebe i sam čin poroda da bi to i radila, a kako nam je rekla predsjednica ovoga udruženja, to je poseban osjećaj kada vidite mladi život koji dolazi svijet, prvi plač koji odzvanja u ušima svih koji se nalaze u rađaoni.

Vuković Kostić je povodom Dana babica uputila i čestitke kolegicama babicama povodom njihovog dana.

Dan kao podrška svim babicama

Međunarodni dan babica 5. maj, ustanovila je 1992. godine Internacionalna konfederacija babica. Prema određenim podacima, 1900. godine u Berlinu je održana konferencija kojoj je prisustvovalo više od 1.000 babica, što je značajno sa aspekta vremenskog perioda u kojem nije bilo svih sredstava komunikacije kao danas. Grupa babica iz Evrope, uglavnom iz Antverpena u Belgiji, inicirala je 1919. godine formiranje Internacionalne konfederacije babica (ICM). Danas ICM ima više od 90 članica iz više od 80 zemalja.

Međunarodni dan babica je podrška babicama svijeta da slave babičanstvo kao profesiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad