“Cilj nije postići da dijete piše zadaću, nego da postane marljivo i savjesno”

Dom i porodica 26. sep 202313:32 0 komentara
B. BOISSONNET / BSIP / BSIP / Profimedia

Današnji tempo života brz je i nepredvidiv, a današnja djeca moraju se naučiti nositi s brojnim izazovima odrastanja. Da bi u tome bila uspješna, treba im pomoć. Najmoćniji alat koji imamo kao roditelji je njegovanje dječjih vrlina.

Zašto su vrline toliko važne u modernom svijetu i zašto ih je važno prepoznati kod djece, otkrila nam je psihologinja Antonija Klepić.

Kada u razgovoru pitamo roditelje koji im je glavni cilj u odgoju, najčešći odgovor nije da budu uspješni ili bogati, već da izrastu u sretne i dobre ljude, započinje Antonija.

No, priznaju da i sami često ne znaju ili su nesigurni kako to postići. Mi im uvijek kažemo da odgovor leži u vrlinama.

Na prvu nas malo čudno gledaju, ali onda im objasnimo što su to zapravo vrline i postane im jasnije da je to zapravo ono što oni žele.

Svako dijete nosi u sebi potencijal za izvrsnost, ali ta izvrsnost treba biti aktivno razvijana.

Način na koji se to ostvaruje je kroz razvoj vrlina. Vrline kao što su empatija, strpljenje, marljivost, timski rad samo su neki od preduvjeta za uspješno snalaženje u današnjem društvu – ali im se nažalost ne pridaje dovoljno pažnje.

Vrline nisu jedan čin ili dobro djelo, već predstavljaju trajnu sposobnost za činjenje dobrih djela. Kroz dugoročno vježbanje vrlina one nas oblikuju i postaju naša druga narav. A jednom kada ih djeca usvoje, mogu ih kasnije prakticirati u bilo kojoj situaciji tokom života.

Kako ih roditelji mogu njegovati?

Vrline se kod djece ne razvijaju samo učenjem, već primarno vježbom i dosljednim prakticiranjem u svakodnevnim situacijama.

Kao roditeljima, važno je osvijestiti si koji nam je krajnji cilj u odgoju kada pristupamo nekoj situaciji.

Primjerice:

  • Cilj nije da dijete nauči gradivo za taj jedan test, nego da postane osoba koja uči i ustraje.
  • Cilj nije natjerati dijete da dijeli igračke, nego da postane darežljivo i nesebično.
  • Cilj nije postići da dijete piše zadaću, nego da postane marljivo i savjesno.
  • Cilj nije da dijete postane nogometaš, nego da razvije timski duh i suradljivost.

Razvojem vrlina kroz svakodnevne situacije dijete stječe trajnu sposobnost donošenja dobrih odluka i uspješnog odgovora na životne izazove.

Drugim riječima, stvara dugoročne preduvjete za životni uspjeh, rekla je psihologinja iz Virtuoz centra, koji se bavi upravo ovim pitanjima, piše Zadovoljna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad