Genijalan razlog zašto su djeca lijenih roditelja bolja, sposobnija i samostalnija

Dom i porodica 23. jan 202412:18 0 komentara
Artem Oleshko / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li je zapravo poželjno biti lenj roditelj?

“Ne tako davno, na našoj Instagram stranici okačili smo video gdje se kroz nekoliko scena vidi dječak koji ima četiri godine i obavlja različite kućne poslove. Čisti stolice na terasi, skuplja prosutu vodu, čisti svoje cipele pred polazak u vrtić. Uz mnogo pozitivnih komentara, bila je tu i nekolicina negativnih. Kažu, djeca treba da imaju djetinjstvo, a ne da rade od malih nogu. Naradiće se, kažu, kad porastu.

Ono što mnogi ne razumiju jeste da rad nije loša stvar. Oduvijek nam je predstavljano da su kućni i svi drugi poslovi nešto što se mora obaviti i što je nužno neprijatno. Zato je za većinu ljudi teško da razumiju da djeci čišćenje nije muka, dok ne shvate da mi to tako vidimo.

I tu pravimo najveću grešku – kad roditelje koji djeci daju dovoljno povjerenja i odgovornosti da pomažu u kućnim poslovima smatramo lijenim. ‘Jadna djeca uz tako lijene roditelje’, reći će.

Ako spadate u tu vrstu ‘lijenih’, ne sekirajte se. Pustite druge, neka sude koliko žele. Vi i dalje pripremajte djecu da im ne budete potrebni. I to je, vjerujte, pored ljubavi, najdragocjeniji poklon koji im možete dati.

Mi zapravo jako potcjenjujemo svoju djecu. Moderni roditelji opsednuti su kontrolom i uz raspored, prepun različitih aktivnosti (svojih i dečjih), nemamo vremena da stanemo, odmaknemo se i dozvolimo djeci da pogreše, padnu i pokušaju ponovo.

Suviše smo zauzeti da budemo lijeni i pustimo djecu da sama očiste za sobom, sama vežu pertle, sama očiste svoju obuću, zakopčaju jaknu. I time štetimo svojoj djeci jer samo djeca koju tretiramo kao da su sposobna zaista i postaju sposobna.

Sve počinje sa trogodišnjakom koji želi da pomogne oko posuđa i vama koje na kraju sačeka cunami u sudomašini. Ili sa četvorogodišnjakom koji želi da sam izvadi smeće iz kante i stavi novu kesu, pa to onda traje 10 minuta, umjesto dva kad biste to sami uradili.

I sad kasnite na sastanak, ali vaša djeca osjećaju da nešto za njih veliko i važno mogu sama. A to bi trebalo da bude vrijedno malog kašnjenja.

Potrebno je strpljenje i odlučnost da se bude lijen roditelj. Praviće vam nered, lomiće stvari, a za mnoge poslove biće potrebno oko četiri puta više vremena da se završe nego kad biste to uradili sami.

Ali koliko ih samo uskraćujete kad im ne dozvoljavate da pokušavaju, bore se i sami sebi dokazuju šta sve zapravo, uz malo truda, mogu da urade sami.

Primjetila sam da većina roditelja dugo čeka da djeci prepusti odgovornost jer se boje i nereda i povreda. Jer žele da im kuća svakog trenutka izgleda kao naslovna stranica časopisa o enterijeru ili jednostavno nemaju vremena.

Da, kada pustite trogodišnjaka da sam složi igračke ili napravi sebi doručak, to neće ispasti baš savršeno. Oni će se jako boriti da to urade što bolje, a vama neće biti lako da gledate kako ti mali prstići pokušavaju nešto tako jednostavno i pritom im tako teško ide. Ali morate ih pustiti. Jednostavno morate. Jer odgoj sposobne odrasle osobe ne počinje kad napune 12. Počinje još sa tri kad požele da vam pomognu u slaganju posuđa, a vi treperite i gubite strpljenje jer sve traje vječno i velika je šansa da se nešto slomi.

Zato učinite uslugu sebi i svojoj djeci i budite lijen roditelj. Sklonite se i pustite ih da probaju.

P.S. Vjerovatno je svima jasno da je to daleko od lijenog roditeljstva u stvarnosti u kojoj treba mnogo više rada i truda ako tako odgajate decu. To je lijeno roditeljstvo samo u očima onih koji ne razumeju”, piše Zelena učionica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!