Je li teže odgojiti sina ili kćer, pitanje je s kojim se susreću mnogi roditelji

Dom i porodica 23. mar 202312:47 1 komentar
Ghislain & Marie David de Lossy / ImageSource / Profimedia

Bez obzira na to koliko knjiga o roditeljstvu pročitali, djeca uvijek pronađu način da vam pokažu svoju autentičnost. Ono što je "palilo" kod jednog djeteta, kod drugog jednostavno ne funkcionira – posebno ako se radi o djevojčici i dječaku.

Jednu od najčešćih rasprava u životima roditelja koji imaju muško i žensko dijete potiče pitanje:

Koji je spol teže odgojiti?

Svako je dijete priča za sebe, a težinu odgoja ne određuje isključivo spol. Primjerice, dob je puno važniji faktor – pa ćemo s dječacima imati više problema u predškolskoj, a s djevojčicama u tinejdžerskoj dobi, piše Zadovoljna.

Od malih nogu već primjećujemo te tipične rodne razlike. S djevojčicama je lakše komunicirati i one će svoje probleme izraziti riječima (i suzama), dok će većina dječaka frustraciju izraziti na agresivan način.

Brojna istraživanja prikupila su podatke koji kažu da je dječake ipak lakše odgojiti.

Istraživanje koje je provela britanska dječja udruga na čak sedam tisuća roditelja koji imaju sina i kćer kaže da je njih gotovo 60 posto reklo kako je djevojčice puno teže odgajati.

Kako bismo istražili tu temu, upitali smo pet mama je li teže odgojiti sina ili kćer. U nastavku pročitajte njihove odgovore, a u anketi nam javite što vi mislite o tome.

Koja su iskustva mama?

Moja djeca sada su odrasla, a kad pogledam u prošlost, naviru sjećanja brige i stresa koja se vežu više za kćer nego za sina. Ona je starija tri godine i uvijek je bila nestašna, od svojih prvih koraka. A kad je odrasla i krenula u izlaske, e, tek je tada krenula prava roditeljska briga. Sin je po prirodi mirnija i staloženija osoba pa je samim time briga bila manja, rekla je mama Vanja iz Zagreba.

Kćer je puno teže odgojiti. Prije devet godina rodila sam blizance, djevojčicu i dječaka. Oni su moj cijeli svijet, ali djevojčice troše više energije i zahtijevaju neprekidnu pažnju. Dječaci su samostalniji, rekla je mama Katarina iz Zagreba.

I treća je mama potvrdila kako je teže odgajati žensko dijete.

Pogledajte u kakvom vremenu živimo. Svijet traži puno više od žena, a daje nam tako malo. Teško je odgajati samopouzdanu ženu u današnje vrijeme, isključivo zbog toga. I dječaci neće imati iskrivljenu sliku o sebi zbog FaceAppa i sličnih alata, kaže mama Dunja iz Zagreba.

Dvije mame ipak misle da je teže odgojiti dečke.

Curice će uvijek ostati uz tebe. Emotivne su i vraćaju ti svu ljubav koju im daš. Dečki narastu pa sjednu u automobile i motore, a onda počinju neprospavane noći. Ljudi kažu da se brinu o kćerima koje izlaze da im se to ne bi dogodilo. Ja mislim da smo mi žene dovoljno pametne da se brinemo za sebe. Jedino što su cure nepodnošljive u pubertetu, ali to ne traje dugo, kaže mama Ljubica.

Dečke je teže odgajati. Moji su razlika manje od dvije godine i išli su u istu školu. Njemu sam stalno bila na informacijama i morala sam strepjeti hoće li koga zveknuti u glavu. Dečki su puno teži kad su mali, zaključila je mama Veronika iz Zagreba.

A šta vi mislite, šta je teže. Glasajte u anketi i pišite nam vaša iskustva u komentarima.

Powered by Poll Maker

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare