Psiholog: Strogoća roditelja može nanijeti štetu mentalnom zdravlju djeteta

Dom i porodica 05. apr 202311:16 0 komentara
Shutterstock

Strogi roditelji mogli bi da prouzrokuju velike probleme kada je u pitanju mentalno zdravlje njihove djece, pokazuje studija.

Istraživački tim sa Floride otkrio je da su roditelji iz prvenstveno dobrih namjera svojoj djeci uskraćivali neophodno vrijeme za igru i samostalno učestvovanje u različitim aktivnostima.

U velikoj analizi koja je sveukupno obuhvatala čak 80 studija, naučnici su otkrili da je djeci ostavljeno manje vremena za samostalnu igru ​​od 1970-ih, što odgovara naglom porastu depresije i anksioznosti među djecom mlađeg uzrasta u tom periodu, prenosi Index.hr.

Nedostatak nezavisne igre lišava djecu prilike da izgrade karakter koji bi mogao da se bori sa životnim stresovima, koji je direktan izvor sreće, kažu istraživači.

„Roditelji su danas preterano podložni porukama o opasnostima koje bi mogle da zadese djecu. Ali zapravo im je upravo sloboda potrebna kako bi odrasli u dobro prilagođene i uspješne pojedince sposobne da se brinu za sebe. Isto tako, kako djeca odrastaju, sve je više prilika za samostalne aktivnosti koje im roditelji koji primjenjuju strogo roditeljstvo često uskraćuju što, između ostaloga, utiče i na njihovo mentalno zdravlje“, rekao je dr Dejvid Bjorkland, psiholog sa Univerziteta Florida Atlantik koji je vodio istraživanje.

On je takođe dodao da „djeca moraju da se nauče da se efikasnije nose sa stvarnim svijetom“.

U meta-analizi objavljenoj u časopisu „Journal of Pediatrics“ istraživači su otkrili da se djeca sada odgajaju uz manje vremena za igru.

Kako su dalje objasnili, SAD se suočava sa eksplozijom problema sa mentalnim zdravljem među mladima, a stope anksioznosti i depresije dosežu najviši nivo do sada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!