Psiholozi otkrivaju: Ovu rečenicu dijete najviše želi čuti od svojih roditelja

Dom i porodica 19. aug 202310:50 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Psiholozi objašnjavaju kako riječi koje izgovaraju roditelji svojoj djeci uistinu imaju veliku moć.

Vjeruju kako je zadatak svakog roditelja motivirati dijete te mu pružiti podršku kada god mu je ona potrebna. Također, određenim stvarima koje roditelji govore svojoj djeci mogu utjecati na njihovo odrastanje i formiranje njih kao osoba.

Što god im kažemo u njihovoj najranijoj mladosti, obično ostane i djeca će to najvjerojatnije aktivno koristiti u komunikaciji s drugim ljudima, najčešće sa svojim vršnjacima, a kasnije bračnim partnerima ili vlastitom djecom.

Pročitajte još

Zato je ključno znati što reći i kada to reći, objašnjavaju stručnjaci. Od svih rečenica, jedna je posebno bitna te upravo nju većina djece želi čuti od svojih roditelja. Ona glasi ”Ponosan/na sam na tebe.”

Naime, uvijek je važno da svome djetetu damo do znanja da se ponosimo njime, bez obzira na to što nas ponekad naljuti ili napravi nešto čime se možda baš i ne slažemo. Stvar je u tome da dijete zna da, koliko se god trudilo, njegov će trud biti prepoznat od strane njegovih roditelja.

Psiholozi kažu da će to djetetu dati dodatnu motivaciju i osjećaj sigurnosti, ali i samopouzdanje koje mu je potrebno da jednoga dana odraste u sretnu i uspješnu odraslu osobu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!