U Bijeljini sve više zaraženih trudnica: Kako izgleda porod Covid pozitivne

Dom i porodica 08. sep 202111:46 > 11:54 0 komentara

Iz bijeljinske Opšte bolnice "Sveti vračevi" u Novi dan se javila doktorica Vesna Perković Maksimović, načelnica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo, koja je za N1 govorila o trudnoći kod Covid pozitivnih pacijentica te istakla kako je u ovoj bolnici povećan broj zaraženih trudnica.

U ovoj bolnici ovih dana je rođena djevojčica od Covid pozitivne majke, a doktorica Vesna Perković Maksimović kazala je za N1 kako su obje stabilne – i majka i beba.

U nedjelju se porodilja javila sa visokim temperaturom, stezanjem u grudima, malaksalosti, i smještena je u Covid odjel. U ponedjeljak je imala srednje tešku kliničku sliku, bez temperature, sa malaksalosti i naporom dok ide do toaleta. Primala je 9 litara kiseonika. Nakon ginekološkog pregleda vidjelo se da je povoljan ginekološki nalaz. Pratili smo je i tokom noći saturacija je spala na 92. Bila je otvorena 5 centimetara i u noći s ponedjeljka na utorak je porođena. Porod je uredno protekao. Beba je na pedijatriji u izolaciji dok ne dođe njen PCR test. U utorak smo obišli ženu i njena klinička slika je bila bolja u odnosu na nedjelju. Nastavila se dalja terapija i nadzor. Jutros je takođe dobro“, kazala nam je ova doktorica.

Govoreći o porođaju koronom zaražene trudnice, dr. Perković Maksimović je istakla da se u obzir uzima klinička slika i ginekološko-akušerski pregled. Ukoliko su kod trudnice simptomi od lakih do srednje teških, ide se na prirodni porođaj. Kada je veoma teška klinička slika, onda se radi carski porođaj. Kako je dodala, na početku perioda pandemije, mislilo se da se svaka trudnoća mora završiti na carski, te da se poslije pokazalo da uvijek treba pokušati prvo vaginalno. Potcrtala je i kako ljekari prate trudnicu, daju kisik ukoliko joj treba, i da se vodi računa o tome da se žena što manje napreže i da se olakša taj način porođaja.

Porođaj u Covid uslovima

Ispričala nam je i kako izgleda porođaj u Covid uslovima.

Što se tiče bijeljinske bolnice, gravidne žene sa simptomima se javljaju ginekologu i on ih upućuje porodičnom ljekaru koji daje nalog za PCR test i ako je pozitivan, šalje ženu u Covid ambulantu koja je smješta u Covid bolnicu i tad se uzima u obzir kakva je klinička slika i ginekološko-akušerski nalaz. Sve vrijeme se vrši intenzivni nadzor ljekara. Imamo porođajnu salu gdje se obavljaju prirodni porodi, i ukoliko moramo, postoji i sala da operativno to završimo. Ako su blage ili srednje teške slike, žene idu na vaginalni. Bebica se prevozi na pedijatriju i ostaje u izolaciji uz nadzor pedijatra do stizanja PCR testa koji se radi 24 sata od porođaja i kad stigne nalaz, pedijatar ima dalji protokol. Pacijentica se poslije porođaja posmatra i ima nadzor idućih nekoliko dana“, navela je Perković Maksimović.

Ispričala je i da kako izgleda carski porođaj kod Covid pozitivne trudnice.

Poslije ginekološko-akušerskog pregleda gleda se da li postoji indikacija za carski rez, na primjer karlična prezentacija, zelena plodna voda, prethodno carski rez… i tada postavljamo dijagnozu za operativno završavanje. Imamo salu koja već funkcioniše. Te operacije obično traju po 45 minuta do sat vremena. Kad se porođaj završi, bebica ide na pedijatriju a porođena žena se sat vremena intenzivno nadzire poslije toga. Poslije 48 sati se ide kući ukoliko žena prirodno rodila, a nakon carskog reza se pušta kuća nakon 3 do 4 dana“, dodala je.

Povećan broj zaraženih trudnica

O kontaktu majke i bebe nakon porođaja, ova doktorica nam je kazala kako majka vidi bebu, ali se upućuje na pedijatriju po protokolu. Također se radi i na održavanju mlijeka, a za dojenje takođe postoji protokol neonatologa.

Istakla je za N1 i da je broj zaraženih trudnica u Bijeljini porastao.

U odnosu na period prije, u Bijeljini se sporadično pojavljivao slučaj zaražene trudnice, ali s obzirom da se odavno najavljuje novi talas u septembru, i sada smo i očevici da se sve češće javljaju trudnice. Sad su dvije porođene, obje vaginalnim porodom. Danas je jedna došla. U jednom danu po tri, četiri trudnice se javljaju sa Covid infekcijom“, potcrtala je Perković Maksimović.

Doktorica je za N1 naglasila i da Covid negativno utiče na trudnoću. Navela je kako su glavoblja, gubitak mirisa i ukusa, curenje nosa blagi simptomi i da oni ne predstavljaju problem, ali da se nikad ne zna kakav će dalji tok biti. Rekla je dr. Perković Maksimović kako kod srednje teških i teških simptoma dolazi do pojave kašlja, temperature, malaksalosti, kao i da je problem da ukoliko trudnica već ima kontrakcije, kašalj može da dovede do pucanja vodenjaka. Dodala je i da se mora voditi računa o nalazu D-dimer.

Vakcine i trudnoća

Kazala je i da vakcinacija trudnica nije zastupljena, i da je vjerovatno razlog tome nedovoljna informiranost o vakcinama.

Što se tiče vakcinacije, jako je važno znati da Covid infekcija ne bira populaciju i nikad se ne zna kakva će klinička slika biti i to treba da bude razlog da se svako vakciniše. Postoje studije koje pokazuju da su se neke pacijentice koje nisu znale da su gravidne vakcinisale i njihova trudnoća je bila uredna. Preporučljiva je vakcina Pfizer, jer na Pfizeru su rađene studije koje su pokazale da nije bilo problema u trudnoći i poslije trudnoće nakon apliciranja te vakcine. Ne znači da nisu i druge vakcine dobre, ali nema studija o tome kakvo je ponašanje u trudnoći. Znači, ne bi trebalo bježati od vakcine“, naglasila je za N1.

Govoreći o preporukama za trudnice navela je kako je važno da nose maske, često pranje ruku, izbjegavanje skupova i druženja i da se i članovi porodice vakcinišu.

U bolnici “Sveti vračevi” je trenutno 42 hospitalizovana pacijenta, a više od polovine ih je sa težom kliničkom slikom. Devet pacijenata je na respiratoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!