Oglas

Kako savršeno ispeći pljeskavicu: Mnogi prave pogrešku koja ugrožava zdravlje

author
N1 Hrvatska
25. feb. 2024. 10:44
burger-2707320_1920
Pixabax (ilustracija) | Pixabax (ilustracija)

Kada se melje i napravi meso za hamburger, štetne bakterije se mogu raširiti po njemu, a to je opasno.

Oglas

Sočna pljeskavica ušuškana u ukusni hamburger za mnoge je idealan obrok. No, istraživači u Finskoj otkrili su da konzumiranje srednje pečene pljeskavice povećava rizik od trovanja hranom za 30 puta, javlja Daily Mail.

Kada bi se svi hamburgeri jače ispekli, samo bi oko 180 ljudi u zemlji bilo pogođeno Escherichijom coli (E. coli) svake godine. Ipak, brojka bi dosegla oko 5300 ako bi se svaki poslužio srednje pečen, otkrili su znanstvenici iz Nacionalne organizacije za nadzor hrane.

Štetne bakterije

Dok su štetne bakterije obično ograničene na vanjsku stranu komada mesa, kada se melje i napravi meso za hamburger, one se mogu raširiti po njemu. To znači da ako pljeskavice od mljevenog mesa ne obradite temeljito termički, postoji rizik od trovanja hranom.

Tim iz finske Uprave za hranu ispitao je prehrambene objekte o njihovoj praksi spravlja hamburgera i proveo procjenu rizika. Analiza je pokazala da ako bi se samo desetina pljeskavica pekla srednje, na unutarnjoj temperaturi od 55 °C, bilo bi 100 slučajeva trovanja hranom na 100.000 stanovnika u Finskoj godišnje.

Međutim, kad bi svi hamburgeri bili potpuno pečeni, samo bi tri osobe na njih 100.000 oboljelo. Govedina može postati napučena bakterijama kada se krave zakolju, budući da bakterije iz crijeva životinja mogu kontaminirati površinu mesa, objasnili su u britanskoj Agenciji za standarde hrane (FSA).

Sočna pljeskavica ušuškana u ukusni hamburger za mnoge je idealan obrok. No, istraživači u Finskoj otkrili su da konzumiranje srednje pečene pljeskavice povećava rizik od trovanja hranom za 30 puta, javlja Daily Mail.

Kada bi se svi hamburgeri jače ispekli, samo bi oko 180 ljudi u zemlji bilo pogođeno Escherichijom coli (E. coli) svake godine. Ipak, brojka bi dosegla oko 5300 ako bi se svaki poslužio srednje pečen, otkrili su znanstvenici iz Nacionalne organizacije za nadzor hrane.





Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad






Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad




Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama