5 savjeta Tima Cooka o vođenju kompanije i upravljanju timom

Lifestyle 21. jun 202409:38 0 komentara
JUSTIN SULLIVAN / Getty images / Profimedia

Tim Cook je izvršni direktor Applea od 2011. godine i vodio je tehnološkog giganta kroz velike prekretnice i teška vremena.

Rođen u Alabami, Cook je poznat po svojim blagim manirima i relativno privatnom životu izvan posla, ali je zadržao svoju lidersku poziciju u Appleu već 13 godina i postao ikonično ime.

Nije bilo lako. Apple se suočio s povećanom konkurencijom posljednjih godina, a nedavno i s kaznama Evropske unije i tekućom antitrustovskom tužbom Ministarstva pravde SAD-a, piše Business Insider.

Ipak, Cook je prošao kroz velike objave proizvoda kao što su Vision Pro headset i lansiranje Apple Intelligence samo ove godine.

Evo pet savjeta za menadžere i izvršne direktore kako voditi svoje kompanije poput 63-godišnjeg šefa Applea.

Vodite se svojim vrijednostima

Kada se Cook obratio maturantima Univerziteta Gallaudet 2022. godine, dao im je ključni savjet za karijeru.

“Imam jedan važan savjet koji želim podijeliti, toliko važan da je to jedini savjet koji ću danas podijeliti. A to je: Šta god radili, vodite se svojim vrijednostima,” rekao je studentima tokom svog govora.

Cook je nastavio: “Pod vođenjem vašim vrijednostima mislim da trebate donositi odluke, velike i male, svaki dan, na temelju dubokog razumijevanja ko ste i u šta vjerujete.”

Razlikujte pripremljenost od spremnosti

U drugom govoru maturantima Univerziteta Stanford, Cook je govorio o preuzimanju Applea nakon što je suosnivač Steve Jobs otišao na bolovanje i kasnije preminuo 2011. godine.

Rekao je da je “naučio stvarnu, visceralnu razliku između pripremljenosti i spremnosti” kada je Jobs “zaista otišao” i dodao da je bilo vrijeme kada se osjećao usamljeno.

“Vaši mentori vas mogu pripremiti, ali vas ne mogu učiniti spremnima.”

Brooks Kraft / Apple Inc. / AFP

Postavljajte pitanja

Cook je poznat po tome što svoje zaposlenike stavlja na vruću stolicu.

U knjizi “Tim Cook: Genije koji je Apple podigao na viši nivo” autora Leandera Kahneyja, piše da je postavljanje pitanja zaposlenicima taktika upravljanja koju Cook često koristi.

Kahney je napisao da Cook može “istrošiti ljude beskonačnim nizom pitanja.” Prema knjizi, izvršni direktor Applea to radi kako bi osigurao da radnici duboko razumiju šta god im je zadano.

“On je vrlo tihi vođa,” rekao je Greg Joswiak, viši potpredsjednik Applea za globalni marketing, Kahneyju, prema knjizi. “Ne viče, ne galami,” rekao je, dodajući: “Samo je vrlo smiren, postojan, ali će vas ‘isjeći’ pitanjima. Bolje da znate svoj posao.”

Ne brinite o “naslijeđu”

Iako Cook nije ponudio ovo kao savjet, njegovo mišljenje o naslijeđu čini se drugačijim od mišljenja drugih visokoprofiliranih izvršnih direktora.

U intervjuu s tehničkim YouTuberom Marquesom Brownleejem 2024. godine, Cook je rekao da nije mnogo razmišljao o svom naslijeđu jer je to “nešto što definiraju drugi ljudi.”

Također je prihvatio neizbježan kraj svog mandata kao šefa Applea i početak naslijeđa drugog izvršnog direktora.

“U jednom trenutku, bit će drugi izvršni direktor,” rekao je Cook. “I moj cijeli fokus u životu bit će na tome da ih učinim uspješnim.”

Provjeravajte puls

Cook je rekao da svako jutro provodi čitajući stotine povratnih e-mailova od zaposlenika i kupaca kako bi saznao kako Apple može napredovati.

Za njega je to način da “ostane prizemljen u smislu osjećaja zajednice,” rekao je pjevačici Dui Lipi u novembru. U prošlim intervjuima, Cook je rekao da dnevno prima oko 800 e-mailova i da većinu pročita.

“Čitam e-mailove od mnogo kupaca i zaposlenika, a kupci mi govore stvari koje vole kod nas ili stvari koje žele da promijenimo,” rekao je. “Zaposlenici mi daju ideje.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!