Kod nas na Balkanu - crveni luk je neizbježan kao dodatak jelima. Samim tim, i suze su neizbježne dok ga sjeckate. No ako vam kažemo da iritacija koju prouzrokuju gasovi iz crvenog luka se može izbjeći na nekoliko čudnih načina - hoćete li probati neke od narednih trikova?
Svi već skoro znaju za najlonske rukavice, ili rezanje luka pod vodom, ali na portalu WittyFeed smo pronašli nekolicinu trikova – poprilično jednostavnih, koje prosto vrijedi isprobati.
1. Svijeća: Da bi uspješno narezali luk bez suza, pored daske za rezanje zapalite aromatsku svijeću. Plamen će apsorbovati gasove koji izazivaju iritaciju, a vi nećete ni suze pustiti.
2. Zamrznite luk prije rezanja: Ako crveni luk stavite u zamrzivač 15-ak minuta prije rezanja možete smanjiti nivo iritacije.
3. Izbjegavajte rezanje korijena: (Kao na slici) Tu je “samo grotlo pakla” kada je rezanje luka u pitanju. Središnji dio izbjegavajte, ostalo je poprilično bezbjedno.
4. Nezapaljenu šibicu držite među zubima: Slično kao i sa svijećom. Vrh šibice će apsorbovati gasove, vi ni suze nećete pustiti.
5. U usta ubacite komadić hljeba/kruha: Još jedan od korisnih savjeta za izbjegavanje iritacije. Ovaj trik pomaže pri upijanju sumpornih sastojaka.
6. Nož premažite limunovim sokom: Efikasno eliminiše suze iz očiju pri rezanju luka.
7. Pripazite da nož bude dobro naoštren: Navodno, najveći problem je loše naoštren nož. Ukoliko je oštrica noža “kao žilet”, izbjeći ćete uvijek neugodnu iritaciju sluznice nosa i očiju koju uzrokuje puštanje gasova iz crvenog luka.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.