Sarajevska čaršija mirisala na begovu čorbu

Lifestyle 17. apr 201521:18 > 21:23
N1

Osam sati kuhanja, više od tone različitih sastojaka, promiješati za kraj i begova čorba je spremna. Zvanično najveća na svijetu.

Od ranog jutra, krenula je priprema sastojaka. Oko 50 kuhara vrijedno je sjeckalo oko tonu piletine, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pripremali su bamju, i brojne druge sastojke. Kao rezultat dobili smo  ukusan Ginisov rekord.

Izazvo je bio i pripremiti čorbu za serviranje.

Dovoljno da krene serviranje i da se otvori apetit brojnim okupljenim građanima.

Danas je podijeljeno blizu 15.000 obroka građanima Sarajeva. Građani zadovoljni i ukusom i mirisom.

“Čitava čaršija se čuje, miriše od begove čorbe”, kaže jedna Sarajka.

No, sve se pojelo. Veliki broj obroka pronašao je put i do narodne kuhinje i onih kojima će to biti jedini dnevni obrok.

Više u prilogu Ajle Alihodžić.