Zbog klimatskih promjena odjednom ima mnogo više ribe iz toplijih voda i u Sjevernom moru. To su na godišnjoj konferenciji utvrdili njemački ribari. Borci za zaštitu prirode se zbog toga hvataju za glavu.
Dani ribarstva u Magdeburgu njemačkim ribarima donijeli su naizgled dobre vijesti: zbog promjene klime u hladnom Sjevernom moru sve se češće zatiču ribe koje su inače živjele samo u toplijim vodama. Riječ je prije svega o plavoj ribi, kao što su sardine.
„Ali tamo je sad čak i tuna“, izjavio je na sastanku predsjednik Udruženja ribara na visokom moru Uve Rihter. Ako se njihov dolazak nastavi tom brzinom, uskoro će doći trenutak kada će biti moguć i njihov komercijalni ulov.
I u moru pred Bretanjom sve je više skuša, ali i tradicionalne ribe Sjevernog mora kao što je bakalar. Rihterov zaključak glasi: klimatske promjene jesu ozbiljan problem, ali ne moraju sve posljedice da budu negativne. To je muzika za uši njemačkih ribara koji već više od pola vijeka znaju samo za smanjivanje flote i sve manje kvote ribe koju je dozvoljeno uloviti.
„Dobra, stara vremena“ se naravno neće vratiti, to je svima jasno. Novi broj njemačkog časopisa Mare posvećen je haringi koja je nekada kroz tesnac između Danske i Švedske u tolikim masama ulazila u Baltičko more na mrešćenje da je riba mogla da se hvata rukom.
Zapisano je čak da veslači „nisu mogli da spuste veslo u more od tolike ribe“. Ali to je bio tamo negdje u 11. vijeku i otada se mnogo toga promijenilo. Čitava nekadašnja ribarska naselja na sjeveru Nemačke danas žive samo od turizma.
I dok se stalno može čuti o „ispražnjenom“ Sjevernom moru, Njemci istovremeno jedu sve manje mesa, a sve više ribe. Kako se moglo čuti u Magdeburgu, 2018. godine je to bilo 14,4 kilograma godišnje, 300 grama više nego u godini pre toga. Ribu, doduše, po pravilu jedu u restoranima, i pretežno uvezenu iz dalekih mora, a ne „domaću“. Ipak, njemački ribari u toj migraciji riba vide šansu i za sopstvenu egzistenciju.
Sa druge strane, borci za zaštitu životne sredine listom se zgražavaju na tu računicu ribara. Sjeverno more jeste izlovljeno i tu nema šta da se raspravlja. Trebalo bi biti izuzetno oprezan kako se novim ulovom ne bi ugrozio čitav morski biotop.
A kada je reč o radosti zbog dolaska ribe iz toplijih mora, neka se ne raduju prerano. Čak i ako ih pre toga ne potrujemo našim otrovom i plastikom, tek će se videti kako će se klimatske promjene odraziti na alge i mikroorganizme Sjevernog mora. Teško je dakle davati bilo kakve prognoze. Zato aktivista „Grinpisa“, Tilo Mak, poziva potrošače da jedu ribu „samo u posebnim prilikama“, piše National Geographic Srbija.
Cijeli tekst možete pročitati na ovom linku.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad