Oglas

Zašto je dobro jesti koštice lubenice

author
N1 Hrvatska
31. jul. 2020. 17:45
>
17:47
girl-1461616_1280
Pixabay (ilustracija) | Pixabay (ilustracija)

Blagotvorne koštice sadrže i triptofan, koji sudjeluje u proizvodnji serotonina, ublažava stres i depresiju...

Oglas

Koštice lubenice navikli smo bacati, vjerojatno jer nas od malih nogu uče da ih nije dobro jesti. No istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja.

1. Smanjuju nadutost

Sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utječu na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost.

2. Sadrže kalij

Ovaj mineral regulira količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otekline zglobova i stopala.

3. Pružaju zaštitu od UV zračenja i pomlađuju kožu

Koštice sadrže vitamin E, koji utječe na zdravlje kože, a sprječava fleke i pjegice. Također, pune su antioksidansa, čime usporavaju proces starenja kože.

4. Jačaju naš imunitet

Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u košticama, poput željeza, bit ćemo zdraviji ako ih jedemo. Sadrže i triptofan, koji sudjeluje u proizvodnji serotonina, a taj se element inače koristi u liječenju stresa i kliničke depresije.

5. Sadrže magnezij i cink

Oni su bitni u funkcioniranju cijelog organizma, piše punkufer.

Ako ste pomislili kako ćete sada morati žvakati tvrde crne sjemenke, ne brinite. Lakše je napraviti čaj od njih.

Sastojci:

4 žlice zdrobljenih sjemenki
2 litre vode

Priprema:

Prokuhajte sjemenke 15-ak minuta u kipućoj vodi i to je to.

Osim čaja, zdrobljene sjemenke možete iskoristiti i u soku od lubenice, a sve zajedno izblendate u blenderu i začinite s nekoliko listića svježe mente. Možete ga piti toplog ili hladnog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama