Ljudi koji više spavaju unose manje hrane tokom dana, pokazalo je jedno američko istraživanje.
Naučnici su tražili od dobrovoljaca da s pomoću aplikacija na mobitelima slikaju sve što jedu i piju tijekom tri tjedna. Većina sudionika unosila je hranu i piće tokom 15 sati dnevno, od čega je manje od 25 posto kalorija bilo uneseno do podneva, a više od 35 posto nakon 18 sati.
“Većina ljudi misli da tokom budnog stanja unutar 10 do 12 sati jede tri puta dnevno uz jedan ili dva međuobroka, no utvrdili smo da se u većini slučajeva unošenje kalorija protezalo na dulje razdoblje“, naveo je voditelj istraživanja Satchidananda Panda s instituta Salk za biološke nauke iz La Jolle u Kaliforniji.
“Ono što stvara problem kod unošenja hrane i pića kod osoba koje su dulje budne i unose više kalorija noću je da to zbunjuje biološki sat i stvara predispoziciju za pretilost, dijabetes, masnu jetru, povišeni kolesterol i kardiovaskularne bolesti“, kazao je Panda.
Na temelju fotografija koje je tokom tri sedmice snimilo 150 dobrovoljaca naučnici su mogli utvrditi što su i u kojim okolnostima ispitanici jeli i pili. Fotografije su pokazivale i kakvoj su hrani ispitanici bili skloniji u koje doba dana pa je tako kafa bila češća ujutro, a alkohol navečer. Čaj se pio tokom cijelog dana, a čokolada i slatkiši bili su redoviti na snimkama nakon 10 sati, pokazalo je istraživanje.
Rezultati, koji po priznanju autora zahtijevaju potvrdu u opsežnijim istraživanjima, objavljeni su u stručnom časopisu Cell Metabolism.