Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da određene namirnice treba odmah potrošiti, čak i ako su već kuhane, kako bi se izbjegli ozbiljni zdravstveni problemi.
Nutricionistica Tracey Brigman ističe da iako ostaci hrane generalno mogu trajati nekoliko dana ako se pravilno čuvaju, postoje namirnice koje su sklonije razmnožavanju bakterija i ne preporuča se njihova konzumacija, piše b92.
Evo pet namirnica koje mogu naštetiti vašem zdravlju ako se ne pojedu odmah nakon otvaranja ili kuhanja:
1. Tvrdo kuhana jaja
Ako ne ljuštite tvrdo kuvana jaja odmah prije konzumiranja, bakterije mogu lako prodrijeti kroz pore jajeta, povećavajući rizik od listerioze.
2. Mljeveno meso
Mljeveno meso traje samo jedan do dva dana prije nego što se počne kvariti, s obzirom na mogućnost kontaminacije bakterijama tijekom procesa mljevenja.
3. Dinja
Ovu voćku ne biste trebali držati u frižideru dulje od jednog dana, jer patogeni poput salmonele i listerije brzo rastu na njoj.
4. Sirova piletina
Perad je sklona salmoneli, a zaboravljena piletina može postati izvor zaraze i predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje.
5. Kuhana riža
Iako može stajati mjesecima, kuhana riža je podložna bakterijama koje stvaraju spore Bacillus cereus, posebno ako se nepravilno čuva na sobnoj temperaturi.
Ovi stručni savjeti podsjećaju nas na važnost brze konzumacije određenih namirnica kako bismo izbjegli potencijalne zdravstvene probleme izazvane bakterijskim kontaminacijama.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!