Chargoggagoggmanchauggagog…

Lifestyle 07. sep 202213:16 0 komentara
Foto: Wikimedia

Ne, ne radi se o greški u tipkanju. Nije telefon pao na tastaturu pa otkucao ovakav naslov. Vjerovali ili ne, stvarno postoji jezero koje se zove Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg.

Poznato još i kao Chaubunagungamaug, jezero se nalazi u američkoj državi Massachusetts, u gradu Webster. Radi se o prirodnom jezeru koje zauzima površinu od 1.442 hektara. Postalo je poznato po neobičnom i dugom imenu koje ima čak 45 slova i četnaest slogova, što je najduže ime bilo kojeg geografskog obilježja u cijelom SAD-u.  

U novije vrijeme, radi lakše komunikacije, koristi se i jednostavno ime: jezero Webster.

Foto: Wikimedia

Ime jezera potječe iz aglonkinskog jezika naroda Nipmuc, a smatra se da zapravo znači “Ribolovsko mjesto na granicama—neutralno sastajalište”. Druga verzija prevoda ime jezera u prevodu tumači kao „Pecaš na svojoj strani; pecam na svojoj strani; niko ne peca u sredini” – mada se danas smatra da je ovu verziju imena izmislio lokalni novinar početkom prošlog vijeka.  

Foto: Wikimedia

Mistično, neobično a mnogima i smiješno ime jezera vjerovatno nikada neće biti odgonetnuto do kraja. Za to možemo zahvaliti pripadnicima domorodačkog američkog naroda Nipmuc, koji su bili naseljeni na području današnje države Massachusetts.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad