Danas je Treće obretenje glave Jovana Krstitelja: Ne radite teške poslove

Lifestyle 07. jun 202311:55 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Vjernici srpske pravoslavne crkve danas obilježavaju dan kada je glava Svetog Jovana Krstitelja pronađena, a potom zakopana nazad u zemlju. Crkva ovaj praznik naziva Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Sveti Jovan Krstitelj spada u najpoštovanije svece i kao propovjednik najavio je dolazak Isusa Hrista koji je mučenički stradao, a njegov život i učenje vijekovima utiče na sljedbenike ove religije.

Živio je kao pustinjak, a nakon što ga je Duh nadahnuo, išao je uokolo propovijedajući da se ljudi trebaju pokajati za svoje grijehe i krstiti kako bi se pripremili za Mesiju.

Sveti Jovan Krstitelj, koji se smatra jednim od najvažnijih svetaca, proslavlja se više puta tokom godine. SPC praznik Svetog Jovana slavi 20. januara, njegov rođendan 7. jula, a dan njegove smrti, 29. avgust, kao praznik Usjekovanje.

Današnji praznik, Treće otkrivanje glave Svetog Jovana Krstitelja, obilježava se 25. maja prema crkvenom kalendaru, odnosno 7. juna prema gregorijanskom kalendaru.

Stoljećima je glava Jvana Krstitelja zauzimala je visoko mjesto na popisu najtraženijih relikvija u kršćanstvu.

Glava Svetog Jovana za vrijeme ikonoklasta se nalazila u mjestu Komene, a nakon ikonoklasta u vrijeme vladavine cara Mihaila i patrijarha Ignjatija, glava je odnesena u Carigrad gdje je položena u carsku crkvu 850. godine.

Ovaj praznik veže za sebe mnoga vjerovanja među pravoslavcima: pripadnici vjeruju da se toga dana otvara nebo i da duše preminulih lako odlaze u raj.

Ovaj praznik ima jedno slično vjerovanje Bogojavljenju, a to je da se nebo otvara u ponoć te da će se ostvariti tri želje koje poželimo tada.

Pored toga, tradicionalni narodni običaji ne preporučuju teške poslove, pogotovo rad sa oštrim predmetima. Odlična je prilika za branje ljekovitog bilja posebno kantariona i metvice.

Postoji i jedno vjerovanje da na ovaj dan Sunce mijenja svoj smjer i kreće se unazad ka jugu. Legenda kaže da čak tri puta zastane i zaigra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad