“Djevojke koje ne treba ženiti”, bizarni savjeti za muškarce

Lifestyle 25. sep 202217:36 0 komentara
Retroteka

Bizarna knjiga iz 1923. u kojoj se muškarcima savjetuje koje djevojke "ne treba ženiti" nasmijala je korisnike interneta, a neke i naljutila.

Iako je napisana prije jednog stoljeća, knjiga R. Gerlinga “Djevojke koje ne treba ženiti” očigledno i danas izaziva mješovite emocije čitatelja koji se s njom susretnu. Nekoliko stranica iz knjige objavljeno je na Instagram profilu Retroteke. Između ostalog, u sadržaju knjige stoji da se u njoj nalaze “opomene i savjeti” za prvu ljubav te iznose “mane i vrline” mladeži sposobne stupiti u bračni život, prenosi Index.

“Ova knjiga u prvom redu sadrži: opomene i savjete za prvu ljubav, iznosi mane i vrline mladeži sposobne stupiti u bračni život”, navodi se na samom početku, a tu stoji i napomena da je knjiga prevedena na nekoliko jezika i da je prodana u 200 tisuća primjeraka.

Knjiga nudi u današnje vrijeme pomalo bizarne savjete oko toga kako izabrati bračnu partnericu i na što posebno obratiti pozornost.

“Za čovjeka nek je zakon da se ne ženi iz familija: 1. gdje nema muških nasljednika, 2. u kojih je gusta dlaka po tijelu, 3. koje naginju hemoroidima, rđavu varenju, otečenih nogu itd. Ali čovjek se može oženiti i djevojkom koja ima bar sestara. Ali ako je jedina kći, tu su slabi roditelji i to je izumiruća familija”, navodi se tako u knjizi.

Većina korisnika složila se kako su savjeti apsurdni

Autor upozorava i na žene koje su “astenično infantilne”, a samim time i umno zaostale što se, navodi, može prenijeti i na djecu. U nastavku donosi i ilustraciju prema kojoj muškarac može prepoznati “astenično infantilnu ženu čija je inteligencija ravna nuli”. Ilustracija nosi naslov: “Šest profila glupih djevojaka.”

Nije dugo trebalo da se skupe brojni komentari, a većina korisnika složila se kako su ih stranice nasmijale, prihvativši da su ovakvi savjeti “apsurdni”.

“Nažalost, nisam pročitao knjigu na vrijeme”, našalio se jedan korisnik.

“Zamisli da se ovo izda danas… 746 udruga bi diglo tužbe protiv autora jer je politički nekorektno, uvredljivo, seksistički, nastavi niz”, također je jedan od komentara. Cijelu verziju knjige moguće je pronaći na internetu, a autor je izdao iste savjete i za pripadnice ženskog spola, pod naslovom “Muškarci za koje se ne treba udavati”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad