Oglas

Od 30 testiranih

Dvije poznate marke putera su potpuno "izgorjele" na testu, uključujući i jednu organsku

author
N1 BiH
03. dec. 2025. 16:52
Screenshot 2025-12-03 165002
Profimedia

Važno je biti posebno oprezan pri kupovini putera.

Oglas

Od 30 testiranih marki putera, dvije poznate marke su bile posebno razočaravajuće i ocijenjene su kao nepreporučljive. Test je proveden na osnovu kriterija kao što su izgled, miris, okus, tekstura, mazivost, mikrobiološki kvalitet i ambalaža. Posebna pažnja posvećena je i potencijalno štetnim supstancama poput ostataka dezinficijensa i mineralnog ulja.

Maslaci koji nisu prošli test:

Alnatura slatki maslac – zadovoljavajuća ocjena. Uočeno je curenje ulja i "ustajao" okus.

Dairygold blago kiseli irski maslac – dovoljna ocjena. Imao je neugodan sirasto-žućkast miris, mikrobiološke abnormalnosti i povećano prisustvo zasićenih mineralnih ulja.

Ne čuvajte maslac u papirnoj ambalaži u frižideru, jer lako upija strane mirise. Bolje ga je čuvati u zatvorenim porculanskim, staklenim ili plastičnim posudama. Znakovi da je maslac užegao: tamnožuta boja i kiseli miris. Iako maslac može trajati nekoliko sedmica u frižideru, preporučuje se zamrzavanje viška u manjim porcijama kako bi se sačuvao njegov kvalitet.

Maslac možete lako napraviti kod kuće. Potrebna vam je slatka pavlaka sa najmanje 30% masti i staklena tegla sa poklopcem. Snažnim mućkanjem maslac se odvaja od tečnosti, koja se zatim čuva u frižideru i koristi u roku od nedelju dana, prenosi Metropolitan.

Najbolje ocijenjeni puteri prema Stiftung Warentestu

Blago kiseli puter: Berchtesgadener Land (2,54 €/250 g) i Weihenstephan (2,59 €)

Slatki puter: Lidl Milbona Bio (2,59 €)

Kiseli puter: Schwarzwaldmilch (2,69 €) i Hemme Milch (2,59 € za 200 g)

Kupujte na sniženju i zamrznite – cijene maslaca mnogo variraju. Zamrzavanje se isplati, ali maslac može izgubiti dio svog okusa. Čuvajte originalno pakovanje u zamrzivaču i izbjegavajte oštećenja od mraza. Donesite na stol samo onoliko maslaca koliko vam je potrebno – temperaturne fluktuacije negativno utječu na okus i konzistenciju. Maslac ostaje popularan sastojak u kuhinjama, ali potrošači bi trebali obratiti posebnu pažnju na rezultate testiranja i savjete o pravilnom skladištenju. Kvalitet i sigurnost hrane uvijek bi trebali biti na prvom mjestu.

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama