Europska država koju posjeti najmanje turista, godišnje svega 11 tisuća ljudi

Lifestyle 07. apr 202411:26 0 komentara
Unsplash/Vadim Russu

Sve više ljudi putuje i istražuje svijet, ali većina zapravo obilazi uvijek ista mjesta, nerijetko i u isto doba godine. Pariz, London, Toskana, Venecija, pa i Dubrovnik... Naprosto postoje mjesta čija je ljepota svjetski poznata i koja zaista svi žele vidjeti. Zato sve više destinacija ima problema s kvalitetom života lokalnog stanovništva i infrastrukturom, te čak provode "antiturističke“ kampanje poput Amsterdama. No, postoji mjesto na kojem nećete doživjeti ništa od navedenog. Najmanje posjećena europska zemlja, Moldavija, godišnje ugosti tek 11.500 turista!

Moldavija ipak krije brojne znamenitosti i zanimljivosti i turisti pomalo otkrivaju njezinu nerazvikanu ljepotu.

Moldavija se nalazi na jugoistoku Europe, graniči s Ukrajinom na istoku i Rumunjskom na zapadu. Iako joj obale Crnog mora nisu daleko, nema izlaz na njega, već je kontinentalna zemlja. To je vjerojatno dio razloga što nikad nije uspjela razviti značajniji turizam. Površinom je manja od Bosne i Hercegovine, prostire se na 33.843 četvornih kilometara, a ima 2,5 milijuna stanovnika. Bivša je sovjetska država, koja se neovisnost stekla 1991., pa u tom kontekstu treba gledati njezin razvoj, tranziciju, ali i arhitekturu koja vas u njezinim gradovima očekuje.

Glavni grad Kišinjev pun je monumentalnih socijalističkih zgrada i spomenika. Premda je od osamostaljivanja prošlo više od 30 godina, neki dijelovi grada djelovat će kao put u nekoliko desetljeća daleku prošlost. No Kišinjev je i jedna od najzelenijih metropola, koja će vas oduševiti opuštenom atmosferom i prostranim parkovima.

Moldavija je skoro potpuno ravna

Moldavija je izrazito ravna zemlja, gotovo bez planina i brežuljaka. Njezin najviši vrh, Balanestri, nalazi se na samo 429 metara nadmorske visine. No to nipošto ne znači da je priroda nezanimljiva. Moldavija je bogata rijekama, jezerima i šumama, Zime su kratke i blage, a ljeta duga i topla.

Selo Valeni proglašeno jednim od najljepših u Europi

Moldavija je prepuna kulturne i povijesne baštine, impresivnih samostana i crkava, utvrda i palača. Selo Valeni, smješteno na jezeru Belleau na jugozapadu zemlje, oduševljava ljepotom, a lani je uvršteno i među najljepša europska sela prema izboru Svjetske turističke organizacije. Oni predviđaju da prirodni rezervat i jata pelikana na jezeru neće dugo ostati ispod radara svjetskih turista, prenosi Putni kofer.

Najsiromašnija zemlja u Europi

Ako vas je ova nerazvikana zemlja zainteresirala, razveselit će vas činjenica je da također jedna od najjeftinijih europskih država. Smještaj se može naći već za 15 eura, a račun u restoranu teško ćete platiti više od 10 eura. Službeni jeziku u Moldaviji je rumunjski, a valuta je lej. Jedan lej vrijedi tek 0,05 eura. Unatoč slaboj ekonomskoj razvijenosti i donedavnoj ovisnosti o Rusiji, Moldavija je prije dvije godine dobila status kandidata za članstvo u Europskoj Uniji, a lani su otvoreni pregovori. Ulazak u EU mogao bi značiti iskorak u razvoju zemlje koja je danas jedna od najsiromašnijih u Europi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!