Fizioterapeutkinja za N1: Kako limfnom drenažom detoksikovati organizam

Lifestyle 27. maj 202411:34 0 komentara
Pixabay

Popunjeni fizioterapeutski termini pokazuju da je ljeto pred vratima. Osvježiti lice pred godišnji odmor, postići besprijekoran ten ili pokušati preoblikovati tijelo koje je preko zime postalo sve samo ne spremno za plažu, izazovi su i želje svih. Kako limfna drenaža može pomoći u tome i šta je s njom moguće postići, koliko za to treba vremena, “slobodnih dana” i – strpljenja za Novi dan govori fizioterapeutkinja Dizija Njemčević.

O crijevima i njihovoj važnosti za zdravlje se malo govori. Koliko je bitno osvijestiti ovu temu?

“Nadam se da će ljudi obratiti više pažnju jer iz crijeva dolazi sve”, istaknula je Njemčević u uvodnom dijelu razgovora, pojašnjavajući vezu između nadutosti crijeva i generalnog stanja organizma.

Jedan od razloga nedovoljne prohodnosti crijeva je upravo gluten.

Gluten se lijepi za crijeva. Današnji gluten nije isti kao prije, tad se koristila druga vrsta pšenice i taj gluten je bio rastvorljiv u vodi. Danas GMO gluten nije rastvorljiv u vodi i ponaša se kao ljepilo”, naglasila je gošća Novog dana, dodavši kako je gluten razlog što se sužava prostor u crijevima i onemogućuje se apsorpcija nutritivnih tvari u organizam.

Kako limfna drenaža može riješiti ovaj problem?

U dosta slucajeva s klijentima tokom limfne drenaže dolazi do pokreta koji opušta crijeva, naš stomak je napet ili nadut, limfna drenaža pored zdravstvenih dovodi i do estetskih pomaka, stomak više nije nadut. Kada se opuste crijeva, izbace se štetni produkti kroz urin, organizam se čisti od toksina”, kazala je, dodavši da se na ovaj način smanjuje obim crijeva i vraćaju se u prirodni položaj.

Pojašnjavajući sam proces, Njemčević je limfni sistem nazvala “kanalizacijom našeg organizma”, kroz koji sve ulazi i izlazi, putem kojes se pročišćava krv, te da ne postoji nijedna druga tehnika kojom se organizam može tako brzo detoskikovati.

Bit samog procesa je imitiranje pokreta rukama po limfnim putevima, uz dozirani pritisak, ka prethodno otvorenim limfnim čvorovima, kako bi se toksini izbacili kroz urinarni trakt.

Šta se dešava tokom limfne drenaže?

Reaktiviraju se primarni limfni organi – slezena, jetra i timus koji stvaraju novu limfu, a onda se luče enzimi, hormoni, limfociti, lipidi i makrofazi, koji su tzv. čistači našeg organizma”, pojasnila je, naglašavajući kako je individualan pristup svakoj limfnoj drenaži.

Poredeći limfni sa krvožilnim sistemom, Njemčević ističe kako limfni sistem nema pumpu kao što je to srce, koje pumpa krv i tako dolazi do cirkulacije, nego je neophodna limfna drenaža koja bi imitirala tu pumpu.

Kako doprinosimo tome da limfa, odnosno “cirkulacija” limfe ne prolazi kako treba?

Prema riječima stručnjakinje, fizička aktivnost je najbolji način uspostavljanja te cirkulacije. Ipak, prethodno je bitno osigurati prohodnost, što se postiže upravo limfnom drenažom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!