Na profilu SF Microscopy na TikToku objašnjeno je zašto imamo osjećaj peckanja ili trnjenja u ustima kad jedemo ananas. Kako je pojasnila neimenovana stručnjakinja, u ovom voću postoje "hiljade iglica koje nas bodu".
U videu pregledanom čak 36 miliona puta naučnica drži pincetu pa uzima nekoliko uzoraka ananasa i stavlja ih na mikroskopsko stakalce. Potom nam pokazuje rezultat pregleda pod mikroskopom i otkriva desetke malih šiljaka, koji nisu vidljivi golom oku, prenosi Index.
“U ananasu su hiljade iglica zvanih rafidi. Ovi kristali kalcijevog oksalata stvaraju rupice u vašim staničnim membranama uzrokujući iritaciju”, pojasnila je i dodala da se ovi kristali nalaze i u kiviju, grožđu, naru i slatkom krumpiru.
“Ove iglice služe kao obrambena funkcija protiv insekata biljojeda. Odvraćaju ih od jedenja biljke i tako štite sjemenke”, istaknula je.
Mnogi su mislili da je ovaj neobičan osjećaj peckanja posljedica alergije, ali sada su shvatili da mogu nastaviti s konzumacijom voća.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!