Imate osjećaj peckanja u ustima kad jedete ananas? Evo zašto se to događa

Lifestyle 29. maj 202311:08 0 komentara
Unsplash

Na profilu SF Microscopy na TikToku objašnjeno je zašto imamo osjećaj peckanja ili trnjenja u ustima kad jedemo ananas. Kako je pojasnila neimenovana stručnjakinja, u ovom voću postoje "hiljade iglica koje nas bodu".

U videu pregledanom čak 36 miliona puta naučnica drži pincetu pa uzima nekoliko uzoraka ananasa i stavlja ih na mikroskopsko stakalce. Potom nam pokazuje rezultat pregleda pod mikroskopom i otkriva desetke malih šiljaka, koji nisu vidljivi golom oku, prenosi Index.

@sf_microscopy One of my favorite fruits is pineapple, but every time I eat them, my mouth tingles. I read that the fruit contains raphides! Kiwis, grapes, taro, and yams also have large amounts of these crystals. These needles serve as a defensive function against insect herbivors to deter them from eating the plant’s fruits and protect the seeds. The needles work with other chemcial substances, like bromelain in the pineapple, to amplify the effects. #microscope #microbiology #underthemicroscope #microscopy #microcosmos #nature #pineapple #crystals #fyp #fypage #fypシ ♬ Sunshine – WIRA

“U ananasu su hiljade iglica zvanih rafidi. Ovi kristali kalcijevog oksalata stvaraju rupice u vašim staničnim membranama uzrokujući iritaciju”, pojasnila je i dodala da se ovi kristali nalaze i u kiviju, grožđu, naru i slatkom krumpiru.

“Ove iglice služe kao obrambena funkcija protiv insekata biljojeda. Odvraćaju ih od jedenja biljke i tako štite sjemenke”, istaknula je.

Mnogi su mislili da je ovaj neobičan osjećaj peckanja posljedica alergije, ali sada su shvatili da mogu nastaviti s konzumacijom voća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!