Istina o hotelskom doručku koju morate znati kada putujete u Italiju

Lifestyle 03. jun 202308:01 0 komentara
Shutterstock

Želite li dobro ručati i večerati, otputujte u Italiju. Na jelovniku ćete naći tradicionalna jela italijanske kuhinje od divnih hrskavih pizza, kremastih tjestenina i rižota do božanstvenog gelata i tiramisua. Izbora je na pretek za ljubitelje slanih i slatkih jela.

Ako ste ljubitelji obilatog doručka, mogli biste se pak razočarati. Dobar dio Talijana uopće ne doručkuje, a dan obično započinju tek sa šoljicom kafe. Ako nešto i pojedu, uglavnom je to pecivo cornetto, komadić hljeba s malo maslaca i džema ili žitne pahuljice s malo mlijeka.

Njihove se prehrambene navike preslikavaju i u ponudi jela za doručak u hotelima.

I dok se u većim hotelima isplati uzeti noćenje s doručkom jer ćete na švedskom stolu naći obilje različitih jela, u manjim porodičnim hotelima, kojih je u Italiji mnogo – situacija je znatno drugačija.

“Evo, vratili se upravo iz Toskane, odsjeli smo u malom porodičnom hotelu u termama Montecatini s tri zvjezdice”, žali se jedan čitatelj Punkufera iz Zagreba.

“Svaki dan na doručku isti prizor – narezani hljeb produžene svježine i suha peciva iz vrećice, tanjir salame, sir u listićima koji je teško izvaditi iz plastičnog omota, zdjelica kuhanih jaja, nešto maslaca i pekmeza, malo žitarica – i to je to. Ostali smo gladni.”

Ako ste tip koji vjeruje da je doručak najvažniji obrok u danu i jutro ne možete započeti bez obilnog doručka, provjerite šta vas čeka u mjestu u kojem planirate odsjesti prije nego što ga rezervirate smještaj i platite.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!