Je li farbanje kose loše za vaše zdravlje?

Lifestyle 28. maj 202415:49 0 komentara
Shutterstock

Mnogi od nas vole promijeniti boju kose s vremena na vrijeme, bilo da se radi o pokrivanju sijedih vlasi ili jednostavno eksperimentiranju s novim izgledom. Ali jeste li se ikada zapitali kakav utjecaj često farbanje kose može imati na vaše zdravlje? Istražimo šta nauka kaže o mogućim rizicima.

Naučnici već desetljećima istražuju povezanost između boja za kosu i raka. Iako su nalazi mješoviti, neka istraživanja ukazuju na moguću vezu, posebno kada je u pitanju rak mjehura kod frizera izloženih permanentnim bojama proizvedenim prije 1980-ih. Što su frizeri duže radili i bili izloženi preko kože ili pluća, to je bila veća vjerovatnoća da će razviti rak mjehura.

Međutim, druge studije nisu pronašle ovaj povećani rizik, što bi moglo biti zbog toga što su proizvođači počeli proizvoditi manje toksične formulacije nakon 1970-ih.

Rak dojke se, pak, čini povezanim s trajnom bojom za kosu, kaže dr. Alexandra White, epidemiolog u Nacionalnom institutu za zdravlje i okoliš.

U studiji iz 2019. koja je uključivala više od 46.000 žena, dr. White i njene kolege otkrile su da one koje su često koristile trajnu boju za kosu (svakih pet do osam sedmica) imaju 9% veći rizik od raka dojke od onih koje nisu koristile boju za kosu.

To možda zvuči kao velik skok, ali zapravo je “vrlo malo povećanje rizika od raka dojke” kada se stavi u kontekst cjeloživotnog rizika žene, kaže dr. White. U prosjeku, žene imaju oko 13% šanse za razvoj raka dojke, tako da povećanje od 9% te vrijednosti podiže njen cjeloživotni rizik za samo jedan postotni bod, na oko 14%.

Razlike između rasa

“Međutim, kada se podaci raščlane po rasi, rizik za crne žene bio je znatno veći”, rekla je dr. White.

Crne žene koje su često bojile kosu trajnom bojom imale su 60% veći rizik od raka dojke, povećavajući njihov cjeloživotni rizik na gotovo 21% – u poređenju s oko 14% za bijele žene.

Ova veza između trajne boje za kosu i rizika od raka dojke kod crnih žena pokazana je i u drugim studijama. Iako nije jasno što bi moglo biti uzrok ovih rasnih i etničkih razlika, kaže dr. Nada Elbuluk, vanredna profesorica dermatologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Južne Kalifornije.

Jedna je mogućnost da i drugi proizvodi za kosu popularni među crnim ženama, poput hemijskih sredstava za ravnanje kose, opuštanje i ulja koja se ostavljaju u kosi, također mogu igrati ulogu. Ali potrebno je više istraživanja.

Različite vrste boja

Prema dr. Goldbergu, nalazi studija mogu biti mješoviti jer se hemijske kombinacije korištene u bojama za kosu mogu znatno razlikovati između proizvoda i evoluirale su tokom godina. To onemogućuje generalizaciju o svim bojama za kosu.

Za razliku od lijekova, kaže dr. White, proizvodi za kosu nisu strogo regulirani. Proizvođači ne moraju dokazati da su njihovi proizvodi sigurni prije prodaje, a zbog toga što su njihove formulacije često zaštićene, može biti teško znati što je u njima.

Međutim, jedan je nalaz bio prilično dosljedan. Privremene i polupermanentne boje za kosu, koje se s vremenom ispiru, čine se sigurnijima od trajnih boja, koje uzrokuju trajne hemijske promjene u vlasi kose.

“Teško je znati koji bi specifični hemijski spojevi mogli uzrokovati povećanje rizika od raka”, kaže dr. White.

Ali istraživanja sugeriraju da aromatski amini i fenoli, koji se nalaze u trajnim bojama za kosu, imaju karcinogene učinke.

Sigurnije strategije

Budući da nijedna studija nije dokazala da sama boja za kosu uzrokuje rak, kaže dr. Elbuluk, na vama je da odlučite želite li nastaviti svoju rutinu bojenja, s obzirom na bilo koje druge potencijalne faktore rizika koje možda imate.

Ako želite igrati na sigurno, razmotrite ove strategije:

  • Bojite kosu rjeđe. Iako nije definitivno da što češće bojite kosu, to je veći rizik od raka dojke, “dobro načelo predostrožnosti je smanjiti učestalost upotrebe”, kaže dr. White.
  • Izbjegavajte trajnu boju za kosu tokom trudnoće. Nije sigurno da karcinogene hemikalije u boji za kosu mogu dugoročno povećati rizik od raka fetusa u razvoju, ali postoje dokazi da hemikalije mogu povećati šanse za razvojne probleme. Stoga je najbolje da trudnice izbjegavaju upotrebu boje za kosu “barem u prvom tromjesečju”, kaže dr. Goldberg.
  • Pažljivo slijedite upute za bojenje. Kad bojite kosu kod kuće, nosite zaštitne rukavice, nanosite boju u dobro prozračenoj prostoriji, ne ostavljajte je na glavi duže nego što je naznačeno u uputama i temeljito isperite tjeme kada završite. To bi trebalo pomoći u minimiziranju apsorpcije hemikalija i smanjenju rizika od iritacije kože.
  • Isprobajte boje s blažim sastojcima. Za razliku od trajnih boja za kosu, polupermanentne i privremene boje sadrže manje agresivne hemikalije koje ne prodiru u vlasi. Još sigurnije: isprobajte boju na biljnoj bazi, poput kane, kaže dr. Goldberg. Iako ove boje nemaju postojanost trajnih boja, čini se da nisu povezane s rakom i manje je vjerojatno da će iritirati kožu od kemijskih boja.

Dakle, iako nema definitivnih dokaza da bojenje kose uzrokuje rak, neke studije sugeriraju mogući povećani rizik, osobito kod čestog korištenja trajnih boja.

Ako ste zabrinuti, razmislite o ograničavanju učestalosti bojenja kose i isprobavanju blaže formuliranih proizvoda kako biste smanjili svoju izloženost potencijalno štetnim kemikalijama. Na kraju, na vama je da odvagnete svoje prioritete i donesete izbor s kojim se osjećate ugodno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!