Jeste li čuli za Banyan: Sveto drveće koje “šeta” i samo pravi cijelu šumu

Lifestyle 04. dec 202314:10 0 komentara
Youtube/Screenchot

U šumi indijskog potkontinenta, kažu da se dogodila izvanredna pojava - drveće koje "šeta".

Možda zvuči nemoguće, ali stabla Banyan, koja su sveta u hinduizmu, proširuju se po području tako što ispuštaju korijenje dalje u zemlju koje zatim stvara vlastite grane. Ovi korijeni su fleksibilni i mogu “puzati” na načine koji im omogućavaju da se premjeste za optimalnu sunčevu svjetlost i hranjive tvari, zbog čega izgleda kao da su “prehodali”.

Zbog ove sposobnosti ova stabla su prepoznata kao najveća na svijetu po površini koju mogu pokriti kao jedinke. Ako pogledate banyan drvo (Ficus benghalensis), vjerovatno ćete pomisliti da gledate u cijelu šumu, ali ne. Vjerovatno je to samo jedan masivni organizam. U stvari, najveći primjer, poznat kao Veliki Banyan, pokriva 1.347 kvadratnih metara.

Ovaj ogroman primjerak nalazi se u botaničkom vrtu Acharya Jagadish Chandra Bose, u Kalkuti, i ima prostranu krošnju koja je otprilike iste veličine kao jedan gradski blok na Menhetnu.

Kako ovo funkcionira: jedno drvo je šuma?

Poznato i kao “smokva davitelja”, stabla banjana rastu iz sjemenki koje slijeću na druga stabla, a zatim šalju svoje korijenje dolje da ih uguše. Kako stablo domaćina umire, banyan šalje svoje karakteristično korijenje koje podupire grane, a one izgledaju kao druga stabla.

Ali iako kretanje životinja može biti brzo, ovo drveće hoda bez žurbe. Ona se kreću šumskim tlom tempom koji je ljudima uglavnom neprimjetan, reagirajući na okolinu i prilagođavajući se ekosistemu. Ova stabla također mogu narasti do velike starosti, u rasponu od 250-500 godina, piše IFLScience.

Osim svojih fascinantnih bioloških peripatetičkih aktivnosti, drvo je također simbolično značajno. U Indiji, drvo se spominje kao “Vata-vriksha, i povezuje se s Yamom, bogom smrti. Kao takvo, drvo se često uzgaja u blizini krematorija u određenim selima.

Prema hinduizmu, Krišna je održao svoju propovijed o svetoj Bhagavad Giti dok je stajao ispod drveta banyan. Hindusko kosmičko “svjetsko drvo” također prikazuje okrenut banyan koji ima svoje korijene na nebu i raste prema Zemlji.

Kroz vijekove, drvo je imalo razne druge asocijacije na život, plodnost i uskrsnuće, ali kada su Britanci napali Indiju, koristili su ova sveta stabla da vješaju disidente.

Još od svoje nezavisnosti, indijski narod je povratio ovo drvo za sebe i ono je sada njihovo nacionalno drvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!