Kako prati peškire da ostanu mekani i mirisni?

Lifestyle 03. nov 202212:31 0 komentara
Vlad Deep / Alamy / Alamy / Profimedia

Pranje peškira možda se čini jednostavno, no ako želite da vam traju dugo, a da pritom ostanu mekani i mirišljavi, potrebni su vam i neki kućanski trikovi.

Zahvaljujući sastavu velika većina peškira pere se u veš mašini. Ispravnim odabirom programa i ispravnim sušenjem izbjeći ćete zadržavanje mirisa i gubitak boje, a usto će peškir ostati mekan. Slijedite ove savjete…

Uvijek operite peškir prije prve upotrebe

Prije prve upotrebe svaki peškir treba oprati. Nije samo stvar u higijeni, gdje se taj peškir nalazio ranije, tko ga je sve dirao i slično, već još nekorišteni peškiri imaju poseban silikonski “premaz” koji zaustavlja upojanje tekućine. Zato su peškiri u dućanu posebno mekani. Kako biste dobili najveću učinkovitost u smislu upijanja, prvo pranje će ukloniti zaštitne premaze.

Koristite sirće

Kako bi spriječili izbljeđivanje boje, peškire perite sa sličnim bojama u toploj vodi prvih nekoliko pranja. Koristite otprilike pola preporučene količine deterdženta i dodajte pola male šalice sirćeta za vrijeme ispiranja. Sirće pomaže očuvanju boja i uklanja eventualne mrlje od deterdženta.

Kako često prati peškire?

Ručnike bi trebalo prati svaka tri do četiri dana. Najbolje ih je ubaciti u veš mašinu, prati sa sličnim bojama i bez korištenja agresivnih deterdženata. Za bijele peškire možete koristiti kipuću vodu i izbjeljivač bez klora.

Mogu li se peškiri prati s odjećom?

Pranje peškira s ostalom odjećom može dovesti do prijenosa bakterija i drugih bacila u pranju. Zato biste ih uvijek trebali prati odvojeno od ostale odjeće. Ako ne možete, perite ih u posebnoj tekstilnoj vrećici. Također, ako koristite sušilicu, imajte na umu da se peškiri duže suše od ostalih komada odjeće.

Kako koristiti omekšivač na peškirima?

Omekšivač koristite kako je napisano u uputama, no dodajte ih peškirima tek svako treće ili četvrto pranje. Voštane tvari u omekšivaču mogu uništiti tkaninu s vremenom, a nema goreg od tvrdog, jedva savitljivog peškira.

Protresite peškire prije sušenja

Prije nego ubacite peškire u sušilicu ili ih obijesite na stalak dobro ih protresite – tako će ostati prozračni. Također, peglanje smanjuje mogućnost apsorpcije.

Ostali savjeti

Budući da nisu svi peškiri izrađeni od iste tkanine, i na to treba misliti pri pranju. Ako imate peškire s posebnim dekoracijama, oni su sigurno osjetljivi na pranje pa je onda i preporuka ne koristiti ih za svakodnevnu higijenu nego u dekorativne svrhe, piše Better Homes & Gardens.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!