Kako smanjiti potrošnju struje? Uz ove savjete računi za struju će biti manji

Lifestyle 02. sep 202213:47 2 komentara
Srpska Info

Vlada Federacije BiH, kao i Elektroprivreda RS upozorili su građane da u narednom periodu štede električnu energiju. Naredna grijna sezona biće zaista izazovna, a računi za struju građana u RS koji budu štedljivi mogu biti umanjeni od 30, do 100%. Prema svim najavama čeka nas teška zima, a mi vam donosimo savjete koji će vam sigrurno pomoći da uštedite na računima za električnu energiju.

Sijalice, najlakši način uštede električne energije

Štedne sijalice troše do 4 puta manje elektične energije nego obične sijalice, a i vijek trajanja im je dosta duži nego običnim sijalicama. Njihova cijena je višestruko viša od cijena običnih sijalica, ali kad se uporedi potrošnja ipak su štedne sijalice isplativije posmatrano na duži period.  Još bolja varijanta su LED sijalice koje su nešto skuplje, ali još manje struje troše nego štedljive sijalice.

Jeftina i skupa struja – Termini kada palite veš mašine, mašine za pranje suđa, i sl.

Dvotarifna brojila omogućavaju vam da trošite skupu i jeftinu struju (ako ih nemate, obavezno ih uvedite).

Elektroprivreda BiH termine kada građani mogu koristiti jeftinu struju pomjera prema računanju vremena. U periodu kada je računanje vremena zimsko to su termini od 13:00  do 16:00 sati  i od 22:00 do 07:00.  Za ostale kupce JP EPBiH  električna energija utrošena radnim danima u periodu od 22:00  do 07:00  sati,  obračunavaće se prema nižoj tarifi (NT).  Za ovu kategoriju potrošnje, niža tarifa se primjenjuje subotom i nedeljom cijeli dan.

Isključite punjače i druge uređaje iz utičnice

Jedna od čestih loših navika jeste ostavljanje punjača uključenih u struju i kad nam telefoni, tableti, laptopi nisu uključeni na punjenje. Mada je u tom slučaju potrošnja struje minimalna ipak postoji.

Pa kad saberete nekoliko punjača u kući možete vidjeti da se i tu zna nakupiti neka cifra koja na duže vrijeme nije mala. Isljučite televizore, kompjutere i druge slične aparate iz utičnica kad niste duže kod kuće i vidjećete razliku na vašem računu za struju.

Pexels

Frižider je jedan od najvećih potrošača struje

Savjet za manju potrošnju ovih ionako velikih potrošača je da se jačina hlađenja podesi na optimalu jačinu. Obično na 3 od mogućih 5, noviji frižideri često mogu raditi i na jačini 2. Najčešće je to jačina na kojoj će vaša hrana biti sigurna i ostaće dobra, a vaš novčanik će biti pošteđen. Budite racionalni i kad je otvaranje frižidera ili zamrzivača u pitanju. Čestim otvaranjem vrata dolazi do rasta temperature pa se frižider otapa ili se stvara snijeg na zidovima. To znatno povećava struju koju oni troše da bi postigli predviđenu temperaturu. Manje otvarati frižider, dobro je i za vašu liniju.

Kupatilo – mjesto gdje se rasipa električna energija

Kupatilo je najčešće mjesto gdje se rasipa električna energija. Bilo da je u pitanju kupanje ili samo pranje ruku, ukoliko vam je baterija podešena na sredinu između tople i hladne vode, svaki put kad uključite vodu iz bojlera kreće i neka količina tople vode, pa bojler uključuje grijač da bi nadoknadio manjak tople vode koja je tom prilikom izašla kroz cijevi. A pošto često voda ima da pređe i po nekoliko metara da bi došla do česme, vi se  za to vrijeme već oprali ruke. To znači da je bojler povukao struju, a vi niste iskoristili tu toplu vodu. Što je najbolji primjer za neracionalno trošenje struje. Dakle, kada perete ruke okrenite bateriju na skroz hladnu vodu, a toplu koristite pri umivanju i drugim potrebama.

Kućni poslovi i ušteda elektične energije

Usisavanje nije obavezna aktivnost svakog dana. Ponekad nije loše malo se opustiti, prijaće i vama, a i vaš račun za struju će biti manji. Ukoliko ipak ne možete bez svakodnevog usisavanja, držite usisivač uključenim što kraće. Pokušajte da prethodno rasklonite stvari sa podova i mjesta gdje planirate da usisavate i tako ćete skratiti period korištenja usisivača.

Peglanje kao još jedna od stvari koju neki rade svakodnevno je nešto što poprilično može uvećati vaš račun za struju. Ukoliko niste ranoranilac ili ne volite da peglate kasno noću po jeftinoj struji, postoji način da ipak uštedite struju tokom peglanja.

Garderoba koja je vlažna se mnogo brže i lakše pegla nego ona skroz suha ili presušena. Tako da peglanjem vlažnih stvari dobijate duplo. Skraćujete vrijeme sušenja, kao i vrijeme peglanja i dobijate više vremena za sebe, a štedite i  kućni budžet.

Pranje veša kao još jedna skupa, a svakodnevna aktivnost može dovesti do toga da novac ode na račune. Mašina za pranje veša je veliki potrošač električne energije, pa korištenje jeftine struje znatno smanjuje račune.

Pored navedenih stvari mnogo če vam pomoći ako ste u mogućnosti svoj dom adekvatno tolotno izolirati, kvalitetna stolarija, vrata i prozori, te izolacija zidova mnogo pomažu kada je rasipanje energije u pitanju, naročito ako se grijete na struju.