Mnogi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona samo dva različita imena za istu stvar. I premda ste ih u jednom trenutku vjerojatno koristili oba u iste svrhe, po svom kemijskom sastavu zapravo su potpuno različiti i ne mogu jedno drugo zamijeniti zbog drukčije svrhe i djelovanja.
Soda bikarbona u domu se često koristi za čišćenje, ali i kuhanje. U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom baking soda, a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo odnosno baking powder. Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljični dioksid pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok.
Prašak za pecivo, s druge strane, predstavlja kombinaciju sode i vinske kiseline, a kako bi se aktivirao potrebna mu je tekućina. S obzirom na to da u sebi već sadrži kiselinu, nije ga potrebno miješati s kiselim namirnicama, a u praksi se koristi za povećanje volumena i prozračnu teksturu pečenih namirnica.
Soda bikarbona koristi se isključivo u receptima koji sadrže veću količinu neke kiseline, dok prašak za pecivo to ne zahtijeva. Kada pečete kolaće i slastice koristite se sodom kako biste aktivirali neki kiseli sastojak i kako bi recept u konačnici uspio, piše tportal.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!