Ljekovita biljka koja tjera komarce iz dvorišta i poboljšava okus jela

Lifestyle 16. aug 202211:59 0 komentara
Pixabay

Ako tražite biljku koja će vas spasiti od dosadnih napasti - komaraca - menta je idealan izbor.

Prema grčkoj mitologiji, Menta je bila nimfa koju je progonio pohotni Zeus, a njegova žena Hera ju je u nastupu ljubomore bacila na zemlju. Zeus se tada smilovao i pretvorio ju je u nanu. Od tog trenutka menta je simbol neuhvatljivosti, istine, piše Living.hr.

Menta je odlična začinska biljka koja se često koristi u kulinarstvu. Menta se može uzgajati u dvorištu, a voli duboko, humusno i vlažno tlo. Najbolje uspjeva na sunčanim i polusjenovitim mjestima, navodi Zadovoljna.rs.

Dovoljno je posaditi nekoliko sadnica, ona će se sama uskoro brzo proširiti. Upravo zato, ako je sadite uz druge vrste, treba joj ograničiti prostor kako ne bi „pregazila“ druge biljke.

Bere se pred samu cvatnju, što se događa u različita doba godine. Treba je osušiti. Sušena menta čuva se u dobro zatvorenim staklenim posudama na tamnom mjestu od devet do 12 mjeseci.

Mentu ne bi smjele da konzumiraju trudnice, dojilje, mala djeca, odojčad, ljudi alergični na mentol i oni koji imaju problema sa želučanom kiselinom. Prevelike količine čaja od mente mogu izazvati proljev, grčeve, bol u mišićima, osip i pospanost. Eterično ulje ne smije doći u kontakt s očima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!