Nutricionista predlaže zdrave recepte za božićnu trpezu: Od salate do deserta

Lifestyle 06. jan 202409:38 0 komentara
Shutterstock

Nutricionista Ana Todorović za N1 predložila je nekoliko ukusnih jela koja bi mogla da budu dio vašeg božićnog svečanog ručka.

Često i zdrave namirnice pripremljene na pravi način mogu da budu vrlo ukusne kao i one koje vole pravi gurmani.

Nutricionista Ana Todorović dala je prijedlog za nekoliko zdravih jela koja mogu da budu dio praznične trpeze.

U nastavku pogledajte njene prijedloge:

Predjelo: Salata od kinoe sa povrćem
Sastojci:

1 šolja kuvane kinoe
1 šolja cherry paradajza, prepolovljenog
1 krastavac, isjeckan

1 crvena paprika, isjeckana
Svježi peršun
Maslinovo ulje
Sok od limuna
So i biber po ukusu

Priprema:

Pomiješajte kuvanu kinou, cherry paradajz, krastavac i crvenu papriku u velikoj činiji.

Dodajte svježi peršun.

Prelite maslinovim uljem i sokom od limuna.

Začinite solju i biberom prema ukusu.

Supa: Krem supa od brokolija
Sastojci:

500g brokolija
1 glavica crnog luka, sitno isjeckana
2 krompira, isjeckana

1 litar povrtnog bujona
200ml kokosovog mlijeka
So i biber po ukusu

Priprema:

Propržite crni luk dok ne omekša.

Dodajte brokoli i krompir.

Sipajte bujon i kuvajte dok povrće ne omekša.

Dodajte kokosovo mlijeko i blendajte supu do glatke teksture.

Začinite solju i biberom prema ukusu.

Glavno jelo: Piletina u sosu od narandže i meda

Sastojci:

4 pileća fileta
Sok od 2 narandže
3 kašike meda
2kašike maslinovog ulja

origano
2 čena belog luka, sitno isjeckana
so i biber po ukusu

Priprema:

Pomiješajte sok od narandže, med, maslinovo ulje, origano i beli luk.

Marinirajte piletinu u ovoj smjesi oko 30 minuta.

Pecite pile u prethodno ugrijanoj rerni na 200°C dok ne bude gotovo.

Prilog: Pire od batata
Sastojci:

4 batata, oljuštena i isjeckana na kolutove

2 kašike putera
1/4 šolje kokosovog mleka
So, biber i muskatni oraščić po ukusu
Priprema:

Kuvajte batate dok ne omekšaju.

Izgnječite ih i dodajte puter, kokosovo mlijeko, so, biber i muskatni oraščić. Dobro promiješajte.

Dezert: Pita od jabuka sa bademovim posipom
Sastojci:

Integralno brašno za koru
4 jabuke, isjeckane
2 kašike meda
Cimet
Bademi, seckani

Priprema:

Razvaljajte koru i stavite je u pleh.

Pomiješajte isjeckane jabuke, med i cimet, pa stavite na koru.

Pospite bademima.

Pecite dok kora ne postane hrskava.

Piće: Čaj od đumbira i narandže
Sastojci:

Komadić svježeg đumbira
Sok od 1 narandže
1 kašika meda
Voda
Priprema:

Skuvajte vodu i dodajte isjeckan đumbir.

Dodajte sok od narandže i med

Zdrava torta od nara i crne čokolade
Sastojci:

Za koru:

1 šolja badema, samljevenih
1 šolja ovsenih pahuljica
3 kašike kakao praha (ne prepunih)
1/4 šolje kokosovog ulja, otopljenog
1/4 šolje javorovog sirupa ili meda (po ukusu)
Prstohvat soli
Za fil od nara:

1 šolja soka od nara
1 kašika javorovog sirupa ili meda ili sirupa od hurmi
2 kašike čia sjemenki
Za fil od crne čokolade:

200g crne čokolade (sa najmanje 70% kakaa)
1 šolja grčkog jogurta (ili kokosovog jogurta za vegansku varijantu)
2 kašike meda ili javorovog sirupa ili sirupa od urmi
Prstohvat soli
Uputstvo:

Za koru:

U blenderu sameljite bademe i ovsene pahuljice dok ne postanu brašno. Dodajte kakao prah, otopljeni kokosovo ulje, javorov sirup (ili med/sirup od urmi ) i prstohvat soli. Blendajte dok se smjesa dobro sjedini. Rasporedite smjesu u kalup za tortu obložen papirom za pečenje, pritiskajući je da formirate ravnomjernu koru. Stavite koru u frižider dok pripremate filove.
Za fil od nara:

Pomiješajte sok od nara, javorov sirup (ili med/sirup od urmi) i čia sjemenke.
Ostavite smjesu da odstoji u frižideru najmanje 2 sata ili dok se ne zgusne.
Za fil od crne čokolade:

Otopite crnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj.
Umutite grčki jogurt sa medom (ili javorovim sirupom/sirupom od urmi) i prstohvatom soli.
Dodajte otopljenu čokoladu i dobro promijješajte.
Sastavljanje torte:

Izvadite koru iz frižidera i ravnomerno nanesite fil od nara preko nje.
Prelijte fil od nara filom od crne čokolade.
Vratite tortu u frižider i ostavite je da se stegne nekoliko sati ili preko noći.
Prije posluživanja, ukrasite tortu s komadićima nara, listićima badema ili rendanom čokoladom.

Ova zdrava torta od nara i crne čokolade je bogata antioksidansima, vlaknima i zdravim mastima, a istovremeno nudi osvježavajući i slatki ukus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!