Osnovni i jedan neobičan znak da vam fali vitamin D

Lifestyle 20. mar 202413:11 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Vitamin D je izuzetno važan u regulaciji rasta ćelija, što ga čini važnim za održavanje zdravlja tkiva i organa.

Vitamin D se naziva i vitaminom sunca, a zaslužan je za brojne važne i za život neophodne funkcije u tijelu. Nažalost, sve više ljudi pati od manjka vitamina D, a brojna istraživanja ukazuju na to da je to stanje u sve većem porastu.

Vitamin D je vitamin topljiv u mastima i igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i imunološkog sistema. Postoje dva glavna oblika vitamina D: D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). Ovi oblici vitamina D se razlikuju u izvorima iz kojih se dobijaju.

Glavni način na koji tijelo dobija vitamin D je putem izlaganja kože sunčevoj svjetlosti. Upravo zbog toga se naziva i vitaminom sunca. Kada koža reaguje na UVB zrake, sintetizuje se vitamin D, koji se zatim pretvara u aktivan oblik vitamina D u jetri i bubrezima.

Vitamin D ima nekoliko važnih funkcija u tijelu:

  • Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma i fosfora iz crijeva, što je ključno za održavanje zdravih kostiju i zuba.
  • Vitamin D je izuzetno važan u regulaciji rasta ćelija, što ga čini važnim za održavanje zdravlja tkiva i organa.
  • Ima važnu ulogu u podršci imunološkom sistemu, odnosno pomaže tijelu u borbi protiv infekcija.
  • Vitamin D može utjecati na regulaciju različitih hormona u tijelu.

Nedostatak vitamina D može dovesti do problema s kostima, kao što su osteoporoza ili rahitis (kod djece) i može da utječe na imunološki sistem. Budući da je unos vitamina D iz hrane često ograničen, a izlaganje suncu može biti neadekvatno, dodaci vitamina D ponekad se preporučuju, posebno u populacijama koje su izložene većem riziku od nedostatka.

Kako se pokazuje manjak vitamina D

Tipični znakovi koji ukazuju da vam nedostaje vitamina D su umor i opadanje kose. Takođe, pojedinci osjećaju češće bol u mišićima i kostima, a utječe i na smetnje sa spavanjem.

Kada je riječ o ženama, postoji jedan neuobičajeni simptom koji može ukazivati na nedostatak ovog važnog vitamina. U pitanju je izraženi PMS, odnosno jak osjećaj predmenstrualnih simptome. Ako do sada niste imali problema s PMS-om, ali u posljednje vrijeme ga jače osjećate, možda treba da provjerite udio vitamina D u tijelu.

Nedostatak vitamina D također može dovesti do promjena raspoloženja poput depresije, kažu stručnjaci. Meta-analiza 61 studije iz 2020. otkrila je “jasnu vezu” između niskog nivoa vitamina D i depresije. Stručnjaci nisu sigurni zašto bi to moglo biti: oni pretpostavljaju da vitamin D pozitivno utječe na nervne centre u mozgu zadužene za raspoloženje.

Kako otkriti nedostaje li vam vitamin D?

Ako imate sumnje da biste mogli imati nedostatak vitamina D, preporučuje se konsultacija s ljekarom. On može da traži test nivoa vitamina D u krvi kako bi utvrdio stvarni nivo ovog vitamina u vašem tijelu.

Na osnovu rezultata testa i vaše medicinske historije, ljekar može da vam preporuči odgovarajuće korake kako biste nadoknadili nedostatak, uključujući promjene u ishrani, dodatke vitamina D ili povećano izlaganje suncu.

Važno je ne pokušavati samostalno uspostaviti dijagnozu ili liječiti nedostatak vitamina D bez konsultacije s kvalifikovanim zdravstvenim stručnjakom.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!