Ova tri kozmetička proizvoda uskoro postaju prošlost

Lifestyle 02. okt 202319:03 0 komentara
Andrija Lazarević/Nova.rs

Evropska komisija je nedavno usvojila mjere kojima se, radi zaštite životne sredine, ograničava upotreba mikroplastike koja se dodaje određenim kozmetičkim proizvodima, u skladu sa hemijskim zakonodavstvom EU Reach.

Među proizvodima su sprejevi u boji koji se koriste u različitoj kozmetici, šljokice i sjajevi. Dodatna mjera je i povlačenje rastresitih šljokica i mikroperlica koje se također koriste u kozmetici. Zabrana prodaje stupa na snagu sredinom oktobra 2023. godine.

Nova pravila spriječit će ispuštanje blizu pola miliona tona mikroplastike u životnu sredinu. Također će biti zabranjeni proizvodi napravljeni od mikroplastike koji su u svakodnevnoj upotrebi.

Tako će šljokice i različiti sprejevi koji se koriste u kozmetici biti povučeni sa tržišta i otići u historiju. Zbog toga se priprema sniženje ovih proizvoda na tržištu.

Komisija koja je posvećena borbi protiv zagađenja mikroplastikom, kako je navedeno u Evropskom zelenom dogovoru i novom akcionom planu kružne ekonomije koja teži ka nultom zagađenju. U Akcionom planu za nulto zagađenje, Evropska komisija je postavila cilj da zagađenje mikroplastikom smanji za 30 posto do 2030. godine.

Tim radi na smanjenju zagađenja mikroplastikom iz različitih izvora: plastičnog otpada i smeća, slučajnih i nenamjernih ispuštanja u prirodu, kao što su (plastični pelet, gume i oslobađanje mikroplastike iz odeće), kao i namjerna upotreba u proizvodima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad