Ovo je zemlja u kojoj se najmanje radi, najviše uživa i najduže živi

Lifestyle 09. jul 202421:43 0 komentara
Pixabay

Svi mi sanjamo o zemlji u kojoj ćemo raditi manje, zarađivati više i živjeti duže. Možda ovo mjesto djeluje kao zemlja iz snova, ali zvanična statistika kaže da postoji jedno mjesto na ovoj našoj planeti gdje ljudi žive kvalitetno i dugo.

Parametri koji su uzeti u obzir u okviru istraživanja „Quality of Life“ na Univerzitetu Oksford prilikom rangiranja zemalja uključuju prosječan broj radnih sati sedmično, dužinu godišnjeg odmora, procenat stanovnika koji imaju neometan san tokom noći, dužinu životnog vijeka i osjećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem.

Pročitajte još: Ko nosi titulu najdugovječnije civilizacije?

Pixabay

Na osnovu zadatih kriterija, na vrhu je Luksemburg, između ostalog, i zahvaljujući sistemu u kome poslodavci nagrađuju zaposlene sa više godišnjeg odmora što su starije životne dobi. Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji imaju u prosijeku 36 dana plaćenog godišnjeg odsustva.

Austrija i Danska, koje zauzimaju drugo i treće mjesto, radnicima daju minimalno 25 dana plaćenog odmora godišnje.

10 zemalja čiji stanovnici očigledno najviše uživaju u životu:

-Luksemburg

-Austrija

-Danska

-Norveška

-Finska

-Švedska

-Francuska

-Bjelorusija

-Nizozemska

-Švicarska

Pročitajte još: Selo stogodišnjaka uskoro postaje turistička atrakcija

Pixabay

Velika Britanija je na 17. mjestu zahvaljujući razumnom prosječnom radnom vremenu od 36 sati sedmično, relativno visokom životnom vijeku od 81,2 godine, a više od polovine ispitanika navelo je i da spavaju u prosijeku 7,5 sati tokom noći, što je dobar rezultat. Zanimljivo je da su se Sjedinjene Američke Države našle na 87. mjestu, između ostalog i zbog toga što radnicima uopšte nisu garantovani plaćeni dani godišnjeg odmora, a dio populacije je nezadovoljan kvalitetom sna tokom noći.

Pročitajte još: Koja je tajna dugovječnosti Japanaca?

REUTERS/Lim Huey Teng

S druge strane, Kina, Meksiko i Malezija su izuzetno loše rangirani, jer se u sve tri zemlje radi u prosijeku 46 sati nedeljno. S obzirom da je radno vrijeme znatno duže, očekivali biste da će zaposleni dobiti više slobodnog vremena. Međutim, to uopšte nije slučaj, jer se u Kini dobija svega 5 dana godišnjeg odmora, u Meksiku 6, a u Maleziji 8, puše Nova.rs.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!