Pogledajte najveću vrstu šišmiša na svijetu: Veličine je djeteta

Twitter/Screenshot

Jedan korisnik Twittera zapalio je internet kada je objavio fotografiju s Filipina na kojoj je slijepi miš veličine djeteta. Iako su mnogi brzo nazvali fotografiju lažnom, od tada je potvrđeno da je stvarna i prikazuje džinovsku zlatnu krunisanu leteću lisicu (Acerodon jubatus).

Poznata i kao voćni šišmiš sa zlatnim kapama, ova ugrožena vrsta je jedan od najvećih slijepih miševa na svijetu i endem je na Filipinima. Klasificirane kao megabat, ove leteće lisice mogu biti teške do tri kilograma s rasponom krila do jedan i po metar.

Divovske leteće lisice sa zlatnom krunom nisu opasne po ljude. Njihova ishrana se prvenstveno sastoji od smokava i lišća. Kao i kod većine slijepih miševa, oni noću izlaze u potrazi za hranom, a tokom dana spavaju. U divljini mogu živjeti od 10 do 30 godina.

Malo se zna o njihovoj reprodukciji, osim da ženke rađaju jedno po jedno mladunče. Također se sumnja da imaju samo jedno leglo godišnje, a plijen su uglavnom velikim pticama grabežljivcima poput orlova.

Džinovska leteća lisica sa zlatnom krunom stavljena je na IUCN crvenu listu 2016. godine zbog opadanja broja populacije. Procjenjuje se da su u kasnim 1800-im postojale mješovite kolonije do 100.000 slijepih miševa.

Shutterstock

Prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode i prirodnih resursa, gruba procjena populacije ovih slijepih miševa je 10.000 do 20.000 od 2012. godine. A, zahvaljujući radu projekta prebrojavanja slijepih miševa, ustanovljeno je da mnoge od postojećih mješovitih kolonija —koje su mnogo manje nego u prošlosti — uopšte ne uključuju vrste.

Kada su prvi put naučno opisani 1831. godine, ovi slijepi miševi su zapravo podeljeni u tri podvrste. Jedna od ovih podvrsta, A. jubatus lucifer, već je izumrla.

Sve vrste slijepih miševa su kritične za naš ekosistem, jer ne samo da pomažu populaciji dosadnih insekata, već su i važni raspršivači sjemena i oprašivači biljaka. Dakle, iako možda nećete biti sretni kada vidite ovog divovskog šišmiša kako visi oko vaše kuće, općenito bi slijepi miševi trebali biti dobrodošao znak zdravog ekosistema, piše MyModernMet.

Internet je podivljao 2020. godine kada je muškarac na Filipinima objavio fotografiju ogromnog šišmiša koji visi u njegovoj garaži.

Poznata i kao šišmiš sa zlatnom kapom, ova vrsta je na listi ugroženih od 2016.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad