Hrana bogata proteinima: Ne trebaju vam shakeovi, isprobajte ove namirnice

Lifestyle 26. apr 202112:50 1 komentar
Pixabay

Proteini su važni za organizam jer grade organe, mišiće, kožu i kosti, a sastoje se od dugih lanaca aminokiselina.

Hrana bogata proteinima važna je i za snižavanje visokog krvnog tlaka, ali i za borbu protiv dijabetesa. Proteini se tako nalaze u brojnim namirnicama biljnog i životinjskog podrijetla, a potrebno je unijeti dovoljnu količinu proteina dnevno kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati.

Za što je sve dobra hrana bogata proteinima?

Postoje kompletni proteini koji sadrže sve esencijalne aminokiseline i tu spadaju proteini koje dobivamo iz hrane životinjskog podrijetla, ali i iz soje te kvinoje. Druga vrsta proteina su nepotpuni koji ne sadrže sve aminokiseline, a ovdje spada hrana kao što su mahunarke, orašasti plodovi i žitarice.

Proteini u namirnicama imaju mnoge prednosti, a uključuju izgradnju mišića te održavaju kosti i tkiva zdravima. Nakon hrane bogate proteinima se osjećamo siti pa samim time nemamo potrebu jesti druge namirnice i ne dolazi do nepotrebnog prejedanja. Osim toga, proteini reguliraju rad hormona te mogu smanjiti rizik od pojave srčanog ili moždanog udara. Proteini su posebno važni za konzumaciju kod djece u razvoju, kao i kod trudnica.

Koliko proteina je potrebno konzumirati?

Svi trebaju konzumirati proteine, a sportaši i osobe koje vježbaju mogu i povećati količinu namirnica bogatih ovim nutrijentom. Također, starije osobe bi trebale uzimati više proteina kako bi se spriječilo propadanje mišića i očuvalo zdravlje kosti.

Odrasla osoba od 63 kilograma bi dnevno trebala unijeti najmanje 50 grama proteina. U nerazvijenim zemljama diljem svijeta mnoga djeca ne dobivaju dovoljnu količinu proteina, a to može rezultirati smanjenim rastom, gubitkom mišića, lošim imunitetom, slabijim zdravljem srca i respiratornih organa i u nekim slučajevima može dovesti i do smrti.

Koja je hrana bogata proteinima?

Proteini se mogu konzumirati iz biljnih, ali i životinjskih namirnica. Evo koja sve hrana sadrži najviše proteina:

Mahunarke: leća, grah, grašak, slanutak

Meso: pileća prsa, govedina, svinjetina, puretina

Ribe: losos, tuna, sve ostale ribe

Mliječni proizvodi i jaja: grčki jogurt, kravlji sir, mlijeko, jaja

Povrće: krumpir, brokula, cvjetača, šparoge

Žitarice: zobene pahuljice, kvinoja, riža

Orašasti plodovi i sjemenke: pistacio, bučine golice, bademi, chia sjemenke, sjemenke konoplje, sikiriki, lješnjaci, sjemenke suncokreta, lanene sjemenke

Dakle, proteini su važni za zdravlje mišića, kosti i tkiva, a pomažu i djeci u razvoju kao i trudnicama. Također, sprječavaju nastanak određenih bolesti, ali i smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Hrana bogata proteinima je potrebna organizmu kako bi normalno funkcionirao, a tu spadaju meso, jaja, ribe te mahunarke, žitarice, orašasti plodovi, sjemenke, povrće i mliječni proizvodi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare