Psihologinja otkriva tri razloga zašto tinejdžeri odbijaju razgovarati s roditeljima

Lifestyle 02. mar 202421:51 0 komentara
Shutterstock/ VGstockstudio

Tinejdžerske godine često su izazovno razdoblje, obilježeno intenzivnim emocionalnim promjenama. Tinejdžeri često osjećaju potrebu za samostalnošću i istraživanjem vlastitog identiteta, što može dovesti do napetosti u komunikaciji s roditeljima.

Razumijevanje tinejdžerskih iskustava i postavljanje otvorenih pitanja može pomoći u održavanju zdrave komunikacije između roditelja i tinejdžera. Psihologinja Becky Kennedy nedavno je na Instagramu podijelila tri razloga zašto tinejdžeri odbijaju komunicirati s roditeljima.

1. Pokušavaju shvatiti i razviti svoj identitet

Psihologinja navodi kako je glavna zadaća tijekom tinejdžerskih godina započeti s oblikovanjem vlastitog identiteta. Stoga tinejdžeri često tjeraju svoje roditelje od sebe kako bi si dali prostor koji im je potreban da počnu definirati sebe.

Ovo razdoblje zahtijeva strpljenje i otvorenost u komunikaciji kako bi se očuvala veza između roditelja i tinejdžera.

2. Boje se da će ih roditelji osuđivati

“Tijekom tinejdžerskih godina posebno je važno ponuditi podršku bez davanja rješenja”, navodi Kennedy u videu. Dakle, kada tinejdžeri s nama razgovaraju, važno je da ih saslušamo prije nego što damo savjet.

3. Sram ih je

Psihologinja objašnjava: “Ako tinejdžer osjeća sram, često će odgurnuti roditelje od sebe jer se ne želi suočiti s onim što je upravo učinio.” Tvrdi da je ovo posebno važno ako imamo duboko emotivnu djecu koja su sklona sramu i kod kojih sram može ranjivost pretvoriti u eksploziju osjećaja.

“Ovo je najvažnija stvar koju trebate upamtiti: tijekom tinejdžerskih godina vaša će vas djeca odgurnuti, ali ključno je da se i dalje trudite s njima povezati”, zaključila je psihologinja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!