Rimske statue bez glave su bezglave s razlogom – i nije ono što mislite

Lifestyle 26. sep 202314:48 0 komentara
N1 BiH

Vrijeme nije uvijek bilo ljubazno prema antičkim artefaktima, posebno umjetničkim djelima. Muzeji širom svijeta puni su primjera statua i skulptura koje su na neki način oštećene, često nedostaju udovi ili pokazuju znakove dotrajalosti. Međutim, nije sva ova pretpostavljena šteta slučajna. Čini se da su Rimljani namjerno stvarali statue bez glava – i to iz praktičnog razloga.

Skulpture bez glave vjerovatno su jedna od najikoničnijih obilježja rimske umjetnosti i arheologije. Ali umjesto da budu nekompletne zbog nezgode, neke od ovih skulptura stvorene su sa odvojivim glavama.

To je zato što su Rimljani, uvijek pragmatičari, voljeli da budu fleksibilni sa svojim umjetničkim prikazima. Ili, drugačije rečeno, ako ste naručili skupu skulpturu popularne ličnosti ili heroja, šta se dešava ako taj heroj postane nepopularan?

Rješenje je jednostavno – odbijete im glavu i zamijenite je onim što je najnovija društvena ikona ili heroj. Umjetnik samo treba da stvori idealizirano, standardizirano tijelo (obično nosi togu), a onda imate sredstva da zamijenite i promijenite lica svojih ukrasa poput one jezive žene iz Povratka u Oz.

Uništavanje uspomene na osobu

Ova ugrađena fleksibilnost bila je posebno važna za rimsku kulturu, jer je čin zaborava bio jedan od značajnijih oblika kazne za one koji su u nemilosti. Kako prenosi IFLScience, statue su uništavane i obezglavljene kako bi se uništila uspomena na osobu koju su prikazivali, što se često dešavalo kada bi jedan car zamijenio drugog ili je došlo do značajne promjene režima.

Da budemo jasni, nisu sve skulpture napravljene za ovu fleksibilnost, pa nije svaki primjer bez glave dizajniran da završi na ovaj način. Štaviše, odvojive glave nisu bile jedini dijelovi koji se mogu promijeniti. Neke države su imale i odvojive ruke ili druge karakteristike, ali su odvojive glave bile češće. Na kraju, ovo je bio jeftin način da zamijenite svoju umjetnost.

Daleko od toga da budu nepromjenjivi prikazi javnih heroja, neke rimske statue mogle bi se mijenjati s vremenom kako bi odražavale nove standarde ili alternativne poglede na to ko je i šta je važno. Za razliku od danas, gdje osramoćena javna ličnost jednostavno gubi obraz, Rimljani bi mogli ići dodatni korak i potpuno skinuti glavu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad