Sedam nevjerovatnih prednosti cvekle

Lifestyle 29. dec 202211:51 0 komentara
Pixabay.com/ Ilustracija

Upotreba cvekle seže još u doba starih Grka i Rimljana koji su je konzumirali kako za prehranu, tako i zbog njezinih blagotvornih svojstava i ljekovitog djelovanja.

No, mnogi često kupuju samo korijen cikle dok lišće bace prije nego što krenu s kuhanjem korijena, ne znajući da se na taj način odriču niza vitamina i minerala kojima lišće obiluje.

Ovo je sedam nevjerojatnih prednosti cikle:

1. Sprečava srčane tegobe

Prije svega cikla je bogata kalijem pa oko 100 grama sadrži 909 mg kalija čime se zadovoljava 19,34% dnevne potrebe.

Ovo, osim što pomaže u smanjenju zadržavanja vode povećanjem izlučivanja urina i smanjenjem razine natrija, može sniziti krvni tlak uklanjanjem viška natrija iz tijela.

Zapravo, visoke razine natrija mogu povisiti krvni tlak, a visoki krvni tlak poznati je faktor rizika za srčane bolesti.

2. Pomaže u sprečavanju osteoporoze

Osteoporoza je stanje koje karakteriziraju slabe, porozne kosti povezane s niskom razinom kalcija.

Neka su istraživanja otkrila da prehrana bogata kalijem može spriječiti osteoporozu smanjenjem količine kalcija izgubljene urinom.

Kad smo već kod toga, jedno je istraživanje pokazalo da su žene koje su jele najviše kalija imale najveću ukupnu koštanu masu, piše Novi list.

3. Sprečava nastanak bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci nastaju u mokraći kao rezultat visoke razine kalcija.

Istraživanja su otkrila da kalij snižava razinu kalcija u urinu i sprečava nastanak bubrežnih kamenaca.

U stvari, jedno je istraživanje navodno otkrilo da su ljudi koji su svaki dan konzumirali najviše kalija imali 35 posto manji rizik od bubrežnih kamenaca.

4. Pomaže u sprečavanju degeneracije makule povezane sa starenjem

Među ostalim 100 grama kuhane cikle sadrži 383 mcg vitamina A , 1,81 mg vitamina E i 24,9 mg vitamina C.

Neka su istraživanja otkrila da sve ove hranjive tvari u kombinaciji nude zaštitu od makularne degeneracije povezane sa starenjem kod ljudi koji su bili pod visokim rizikom od razvoja bolesti.

5. Održava kožu zdravom

Sadržaj vitamina C i E u cikli mogao bi ovo povrće učiniti izvrsnim oružjem protiv kožnih problema.

Istraživanja su pokazala da vitamin C djeluje kao antioksidans i ključan je za sintezu kolagena.

Također se bori protiv oštećenja slobodnih radikala uzrokovanih izlaganjem suncu, posebno u kombinaciji s vitaminom E, a oba vitamina održavaju kožu dobro hidratiziranom i uklanjaju bore.

6. Potiče zdravu probavu

Cikla sadrži 2,9 grama dijetalnih vlakana na 100 grama. Vlakna u hrani prolaze kroz crijeva i apsorbiraju vodu, stvarajući masu koju crijevni mišići mogu lako izbaciti iz tijela kao otpad.

Naravno, konzumacija dovoljne količine cikle može spriječiti zatvor.

7. Bori se protiv anemije uzrokovane nedostatkom željeza

Konačno, cikla nudi 1,90 mg željeza na 100 grama, što čini 13,8% preporučenog dnevnog unosa.

Uključite ciklu u svoju prehranu ako ste anemični i vjerojatno ćete osjetiti smanjenje simptoma, piše Novi list.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!