Oglas

Sedam razloga zašto su jaja odličan izbor za doručak

author
N1 Hrvatska
20. aug. 2022. 08:19
jaja
Shutterstock/Ilustracija | Shutterstock/Ilustracija

Uvriježeno je mišljenje da su pahuljice u kombinaciji s voćem ili jogurtom ili integralni tost s povrćem najzdravije opcije za doručak. No, ne slažu se svi stručnjaci s tim.

Oglas

Za razliku od raznih pahuljica i tosta jaja su ukusna, bogata proteinima te čak pomažu u održavanju ili smanjenju kilograma.

Ovo je sedam glavnih razloga koje stručnjaci ističu zašto bismo trebali doručkovati jaja.

Duže osjećate sitost


Proteini i masnoće u jajima održat će nivo energije na visini, a istovremeno ćete se duži period vremena osjećati sito u poređenju s tostom ili pahuljicama.

Oglas

Pomažu kod gubitka kilograma


Ovo je još jedan dobra posljedica produženog osjećaja sitosti. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu jaja za doručak, imaju veće šanse smršavjeti od onih koji za doručak jedu peciva.

Sjajan su izvor proteina


Jaja se smatraju jednim od najboljih izvora proteina, odnosno, bjelančevina. To znači da sadrže sve esencijalne aminokiseline koje moramo dobiti iz ishrane. Stručnjaci preporučuju najmanje jedno jaje dnevno za uravnoteženu ishranu.

Oglas

Jeftina su


U poređenju s drugom hranom bogatom bjelančevinama, poput mesa, jaja su puno jeftinija i pristupačnija. Osim toga, pripremaju se također vrlo brzo.

Pomažu u razvoju mozga i pamćenja


Jaja sadrže kolin, nutrijent koji igra važnu ulogu u razvoju mozga i jačanju memorije te tako smanjuje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Veže se i uz poboljšanje koncentracije.

Oglas

Čuvaju vid


Dva antioksidansa u jajima, zeaksantin i lutein, čuvaju oči od utjecaja UV zračenja, ali i smanjuju rizik od nastanka očne mrene, piše Cookist.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama