Skijalište bez snijega i najviši restoran na svijetu do kojeg je bolje dolaziti “pomalo”

Lifestyle 12. apr 202416:55 0 komentara
Shutterstock

Chacaltaya je planina u Cordillera Real, jednom od planinskih lanaca treće grane Kordiljera, Cordillera Oriental, dijelu bolivijskih Anda.

Na njezinu vrhu, oko 5400 metara iznad mora, nekada se nalazilo najviše skijalište na svijetu, u restoran koji je radio u okviru skijališta bio je i službeno najviši restoran na svijetu. Imućniji stanovnici La Paza, kojima je do gore trebalo tek tridesetak minuta, uživali bi u snježnim radostima na ledenjaku s fantastičnim pogledom na dolinu i po osam mjeseci u godini.

Skijalište koje je ostalo bez snijega

Skijalište, više od sjevernog baznog kampa Mount Everesta, otvoreno je krajem 1930-ih godina i bilo je silno popularno. Ali 1990-ih, znanstvenici iz piramidalnog staklenog laboratorija Mount Chacaltaya koji je sagrađen u na istom vrhu, prorekli su crnu sudbinu. Predvidjeli su, naime, da se će ledenjak Chacaltaya potpuno otopiti do 2015. godine. Ali 18 tisuća godina star ledenjak otopio šest godina ranije – do 2009. nije ga uopće bilo.

Skijalište je tako postalo žrtva klimatskih promjena. Žičare više ne voze skijaše i skijalište je zaboravljeno, a do vrha Chacaltayje potegnu tek rijetki. Iako je od skijališta danas ostalo tek nekoliko ruševina u oblacima, turisti i planinari primijetit će da se iz jednog dimnjaka svakodnevno dimi.

Za to su zaslužni jedini stalni stanovnici nekad živahnog izletišta, braća Adolfo i Samuel Mendoza. Nekada zagriženi skijaši i planinari, desetljećima su radili u odmaralištu i hranili gladne izletnike, a danas kada skijališta više nema, ostali su kao domari planinarskog doma dočekivati rijetke posjetitelje.

Club Andino Boliviano

Planinarski dom Club Andino Boliviano 1939. godine osnovao je Raul Posnanski, a braća savjetom i toplim obrokom svakodnevno dočekuju planinare koji se ovdje aklimatiziraju za neki od bolivijskih šesttisućnjaka, Illimani, Huayna Potosi, Ancohuma ili Llampu. S veseljem će ponuditi planinarima neizostavan vrući čaj od koke, ali i nešto toplo i na žlicu. Zbog toga ovaj dom još uvijek u Guinnessovoj knjizi nosi titulu najvišeg restorana na svijetu.

Posjet nekadašnjem skijalištu Chacaltaya u svojoj ponudi imaju brojne turističke tvrtke iz La Paza, ali ako ne želite pješačiti, možete stići i automobilom ili jeftinim taksijem. Ali neka vas ne zavara to što autom možete doći pred sam planinarski dom na gotovo pet i pol tisuća metara. Visina čini svoje i ako se nađete u prilici da posjetite ovo mjesto s malo kisika ali i s impresivnim pogledom, prespavajte barem nekoliko noći u La Pazu, a još koju u regiji Zongo, na oko četiri i pol tisuće metara nadmorske visine. Odlučite li se prespavati u Clubu Andino Boliviano, za samo 15-ak eura dobit ćete nezaboravni pogled na Huayna Potosi, La Paz i El Alto i odličnu priču i ako ne pomišljate nastaviti u još veće visine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!