Kadaif rezanci poznati su nam zbog turskih i grčkih slatkiša, a osim toga, često se koriste kao posip za razne slastice zbog hrskavosti.
Mogu se koristiti i za pripremu nekih slanih jela (u njih se mogu uvaljati i riba te morski plodovi pa pržiti), a karakteristični su za kuhinje Bliskog istoka, Balkana, Turske i Grčke.
Riječ je o rezancima koji izgledom podsjećaju na naše rezance za juhu, koji se mogu oblikovati i puniti slatkim ili slanim nadjevima, a zatim se to sve zajedno peče i prelijeva sirupom.
Kadaif rezanci u centar pažnje dospjeli su upravo zahvaljujući Dubai čokoladi, za čiju se pripremu kratko prže na tavi, a zatim se pomiješaju s kremom od pistacije.
Kadaif je kod nas dostupan u specijaliziranim trgovinama poput Habibi Orienta, gdje možete pronaći pečeni kadaif od 200 i od 400 grama, piše Index.
Onaj od 200 grama košta 2.19 eura, a onaj od 400 grama košta 4.49 eura. U slučaju da je rasprodan i da ga baš nigdje ne možete pronaći (a jako želite napraviti Dubai čokoladu kod kuće), kadaif možete napraviti i sami kod kuće. Trebat će vam:
- žumanjci
- jaje
- brašno
╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!