Stručnjaci objasnili zašto jezero Hillier ima nestvarnu ružičastu boju

Lifestyle 15. apr 202415:43 0 komentara
Auscape International Pty Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Neobična ružičasta boja udaljenog jezera u Zapadnoj Australiji dugo je bila misterij, ali nova istraživanja sugeriraju da ju uzrokuje mješavina šarenih bakterija i algi.

Jezero Hillier nalazi se na otoku Middle blizu južne obale Zapadne Australije. Dugo je 600 metara i široko 250 metara i izuzetno je slan – oko osam puta slaniji od oceana.

Scott Tye sa Sveučilišta Vermont u Burlingtonu zainteresirao se za jezero Hillier nakon što ga je vidio u televizijskom programu. “Mislio sam da je to nevjerojatno. Moram doći tamo, uzeti uzorke i proučiti to”, rekao je.

Scott Tye je suosnivač XMP (Extreme Microbiome Project), međunarodne suradnje koja radi na genetskom profiliranju ekstremnih okruženja diljem svijeta i otkrivanju novih i zanimljivih mikroba, prenosi Newscientist.

Radio je s Kenom McGrathom iz Microbe, tvrtke za genomiku mikroba u Brisbaneu, Australija, koji je posjetio jezero Hillier i prikupio uzorke vode i sedimenta. Tye, McGrath i njihovi kolege analizirali su uzorke koristeći tehniku ​​zvanu metagenomika, u kojoj se sav DNK u uzorku iz okoliša sekvencira odjednom, a snažna računala zatim prolaze kroz proces izdvajanja genoma pojedinačnih mikroba.

Njihova analiza otkrila je da jezero Hillier sadrži gotovo 500 ekstremofila – organizama koji uspijevaju u ekstremnim okruženjima – uključujući bakterije, arheje, alge i viruse. Većina su bili halofili, podskupina ekstremofila koji toleriraju visoke koncentracije soli.

Među tim halofilima bilo je nekoliko šarenih mikroba, poput ljubičastih sumpornih bakterija, Salinibacter ruber, koje su crveno-narančaste bakterije, i crveno obojene alge nazvane Dunaliella salina. Mješavina ovih mikroba, a možda i drugih, objašnjava ružičastu boju jezera, kaže Tye.

“Razlog zašto su ti mikrobi šareni može biti taj što ljubičasti, crveni i narančasti pigmenti koje sadrže, poznati kao karotenoidi, pružaju zaštitu od ekstremne slanosti”, kaže Ty.

Neki od mikroba otkrivenih u jezeru Hillier novi su za znanost, ali ih tek treba u potpunosti karakterizirati, dodaje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!