Oglas

Taste Atlas izabrao iftarska jela iz sedam zemalja: Među njima jedno i iz BiH

author
N1 BiH
12. apr. 2023. 11:55
Close-up,Of,Muslim,Father,Passing,His,Son,Lafah,Bread,During
Shutterstock/Ilustracija | Shutterstock/Ilustracija

Poznati gastronomski magazin "Taste Atlas" objavio je listu sedam tradcionalnih jela iz različitih zemalja povodom mjeseca Ramazana, a među objavljenima se nalazi i jedno jelo iz Bosne i Hercegovine.

Oglas

Muslimani se širom svijeta tokom Ramazana bude prije zore kako bi započeli svoj post koji traje sve do zalaska Sunca.

Buđenje prije zore podrazumijeva uživanje u "sehuru", obroku koju osigurava energiju tokom cijelog dana, a nakon kojeg se ništa ne smije jesti i piti do iftara.

Porodice prekidaju post iftarom na zalasku Sunca, a vjeruje se da ako se iftar obezbijedi onima kojima je on potreban, Bog će dati blagoslove i vječno zadovoljstvo.

Ramazanske sofre su pune različite hrane i mnoge države imaju tradicionalna jela koja se spremaju posebno za iftar.

Veliki gastronomski magazin Taste Atlas objavio je listu sedam tradicionalnih jela iz različitih zemalja i ocjenu od 1-5. Lepeza jela donosi tradicionalna variva kao i nešto slatko što možemo pojesti:

1. Muhammara (Sirija) 4.6

Muhmmara je umak od poznatog bliskoistočnog oraha i pečene crvene paprike koji je svih vrsta okusa: slanog, slatkastog, blago dimljenog i taman dovoljno ljutog.

1681291831-shutterstock_1824477893-1024x683.jpg
Shutterstock | Shutterstock



2. Baklava (Turska) 4.5

Baklava je ukusno bogat, slatki desert napravljen od filo tijesta, fino mljevenog oraha, putera i sirupa od šećera, vode i limunovog soka. U turskoj postoji više vrsta baklave: neke se prave sa pistacijama, neke sa orasima, a nekada se dodaje i čokolada radi drugačijeg okusa.

Oglas

1681292511-shutterstock_2095498210-1024x683.jpg
Shutterstock | Shutterstock


3. Krompiruša (Bosna i Hercegovina) 4.4

Taste Atlas je za krompirušu napisao da "ova sorta tradicionalnog bosanskog peciva (pita) koristi krompir kao glavni sastojak. Pecivo se priprema od tankih listića tijesta, poznatog kao jufke, i fila koji kombinuje kockice krompira, začina i (po želji) rendanog luka"

Krumpiruša se tradicionalno oblikuje u veliko, okruglo pecivo nalik na pitu, a najbolje je poslužiti svježe pripremljeno sa jogurtom, pavlakom ili kiselim mlijekom.

1681292803-340845803_706564367927780_3728429101038146631_n.jpg
Instagram screenshot/Božo Vrećo | Instagram screenshot/Božo Vrećo



4. Sholeh Zard (Iran) 4.4

Sholeh Zard je poznat kao perzijski puding od riže ili poznatiji kao perzijski puding od šafrana koji voli svaki Iranac.

Oglas

1681292142-shutterstock_2181015989-1024x1024.jpg
Shutterstock | Shutterstock



5. Harira (Maroko) 4.3

Harira je marokanska supa na bazi paradajza napravljena od mahunarki poput leće i slanutka, svježeg začinskog bilja i toplih začina uključujući kurkumu, kim i cimet. Obično se zgušnjava s lomljenom testeninom od vermičela ili rižom.

1681292209-shutterstock_1708001764-1024x681.jpg
Shutterstock | Shutterstock



6. Bolani (Afganistan) 4.3

Bolani je punjeni somun iz afganistanske kuhinje. Obično se puni mješavinom krompira, cilantra i zelene paprike, ali se može puniti i bundevom, crvenim sočivom ili vlascem. Obično se servira sa zelenim čatnijem i uživa se kao prilog, ili kao užina uz šoljicu čaja.

Oglas

1681292295-shutterstock_1390932569-1024x683.jpg
Shutterstock | Shutterstock



7. Theiboudienne (Senegal) 3.0

Nacionalno jelo Senegala, ova hrabro začinjena kombinacija ribe, riže i povrća krčkanog u sosu od paradajza je obilan obrok u jednom loncu. Možete ga napraviti sa bilo kojom ribom ili povrćem koje imate pri ruci, uključujući krompir, manioku, tikvu ili bundevu i plantaine.

1681292382-Capture5243.JPG
Instagram/Screenshot | Instagram/Screenshot



Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama