Taste Atlas ponovo pohvalio bh. kuhinju: Kultna hrana na kultnim mjestima

Lifestyle 12. feb 202412:51 0 komentara
N1

Kultna hrana na kultnim mjestima, tako je specijalizirani portal za turizam i kulinarstvo opisao sarajevsku buregdžinicu i hranu koju nudi svojim gostima – kako domaćim tako i strancima koji posjećuju glavni bh. grad.

Burek u sarajevskoj buregdžinici Sač važi za jedan od kulinarskih užitaka za one koji posjećuju ili žive u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Buregdžinica Sač je poznata po tradicionalnoj pripremi bureka, slanog peciva koje je nezaobilazno u balkanskoj kuhinji. Uprkos svom turskom porijeklu, ovo jelo je evoluiralo u ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje”, navodi se u opisu.

Inače, prema Taste Atlasu, koji ocjene kulinarskih specijaliteta u svim zemljama svijeta kao i mjesta na kojima se mogu isprobati, formira na osnovu ocjena i komentara korisnika, u Sarajevu se ističu tri tradicionalna restorana – ćevabdžinice Petica – Ferhatović i Željo, i već pomenuta buregdžinica Sač. Sva tri restorana nalaze se u starom jezgru grada.

Tekst pojašnjava i kako je buregdžinica Sač poznata po autentičnom pristupu spravljanja bureka.

A pojasnili su i šta to ‘sač’ označava.

“Naziv “Sač” odnosi se na tradicionalnu balkansku kuhinjsku kupolu koja se koristi za kuhanje jela na ugljenu, dajući jedinstveni okus i teksturu bureku”, dodaje se.

Taste Atlas je u nekoliko navrata isticao bosanskohercegovačku kuhinju, odnosno njene specifične proizvode.

Tako je u ljeto 2023. na listi najboljih peciva iz cijelog svijeta, bosanski somun bio pozicioniran visoko ispred popularne meksičke tortilje i talijanske fokače.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!