Terapeutkinja upozorava: Ovo je pet znakova da ste u vezi s emocionalnim manipulatorom

Lifestyle 08. jun 202407:52 0 komentara
Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Emotivna manipulacija je oblik psihološke kontrole u kojem manipulativna osoba koristi neiskrene, pritiske ili prikrivene taktike kako bi utjecala na osjećaje, misli ili ponašanje druge osobe.

Cilj emocionalne manipulacije često je stjecanje moći i kontrole nad drugom osobom, često na štetu njenog emocionalnog blagostanja.

No, ponekad može biti teško prepoznati emocionalnu manipulaciju, osobito ako je u pitanju naš brak ili veza.

Stoga je terapeutkinja Kati Morton izdvojila nekoliko obilježja emocionalne manipulacije.

Izazivanje krivnje: “Mogu vas pokušati natjerati da se osjećate krivima ili odgovornima za njihove emocije ili postupke, čak i kada niste učinili ništa loše”, objašnjava terapeutkinja u TikTok videu.

Izigravanje žrtve: Emocionalno manipulativne osobe često se prikazuju kao žrtve kako bi odvratile odgovornost i pridobile empatiju od druge osobe.

Gaslighting: “To je taktika manipulacije gdje netko iskrivljuje stvarnost, tjera vas da sumnjate u vlastite percepcije i iskustva. Manipulator vas namjerno nastoji natjerati da sumnjate u vlastitu percepciju, sjećanja i stvarnost”, objašnjava Morton.

Emocionalna ucjena: Terapeutkinja objašnjava da je to oblik manipulacije u kojem se prijetnjama, osjećajem krivnje ili drugim oblicima prisile kontrolira ponašanje druge osobe.

“Love bombing”, odnosno bombardiranje ljubavlju: “U ranoj fazi veze ili kada žele nešto od vas, obasipat će vas s puno pažnje, ljubavi, poklona i slično, a sve kako bi vas izmanipulirali da mogu kontrolirati vaše emocije”, zaključila je Morton.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!